Pre nego što je kiša sprala svu radost iz naše bašte u njoj su se deca i ptice takmičili u cvrkutanju. Crvenperka je i ove godine svila gnezdo ispod krova od garaže. Tik pored garaže, a ispod breze smestili smo trambolinu da kad padnemo od umora možemo da gledamo u lelujave grančice koje nevešto skrivaju nebo. Kada deca skaču crvenperka mahom napusti gnezdo zbog čega sam sigurna da nas smatra glasnim susedima. Za druženja u bašti pripremam čokoladne ili kokosaste, ali uvek ludo meke kekse. Kada ne stignem da zamesim keks onda iznesem sladoled sa voćem u velikim poslastičarskim čašama. U današnjem receptu kombinujem ta dva, meke, džemaste kekse sa kokosom, belom čokoladom i svežim jagodama koji su dok su jop topli posluženi uz kremasti sladoled iz Lidla. A za slatko iznenađenje u sredini zadenula sam po jedno #deluxe čokoladno jaje koje u sebi skriva badem. Njam! Recept za ovaj nedoljivi desert čeka vas u nastavku.
- 170g omekšalog putera
- 100g šećera
- 150g smeđeg šećera
- 1 jaje
- 250g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 50g kokosa
- 150g jagoda
- 2 kašike gustina
- 50g bele čokolade
- 150g badema u beloj čokoladi Favorina
- vanila sladoled sa komadićima braunija Gelatelli
- U činiji krremasto umutite puter, dodajte šećer, umutite pa ubacite jaje i sjedinite.
- Dodajte brašno, prašak za pecivo i kokos pa opet kratko mutite. Jagode isecite sitno pa ih pospite gustinom i dobro promešajte. Dodajte u činiju zajedno sa sitno seckanom belom čokoladom. Sjedinite sve sa spatulom, pokrijte i stavite u frižider na 1h ili duže.
- Nakon hlađenja formirajte malo veće kugle (kao velika kugla sladoleda) i rasporedite na pleh. Ukoliko se testo lepi na mestima gde su jagode slobodno pospite malo kokosa. Pecite na 180°C . Nakon 8 minuta izvadite iz rerne i utisnite čokoladno jaje pa vratite u rernu i pecite još 3-4 minuta. I posle tog vremena keks će delovati nepečeno, naročito u sredini ali tako treba. Ostavite keks na plehu 15 minuta pre nego što ga toplog poslužite sa kuglom sladoleda.
Napomena:
Ukoliko se keksi ohlade uvek ih možete kratko podgrejati u rerni ili u mikrotalasnoj