Kada sam se udavala mama je okitila njeno bagrenje i dafinu sa crvenim trakicama. Visila je sa tih grana u koje svako jutro gleda iz kreveta kroz prozor svoje sobe i sa svakim čvorom osnaživala želju da Andrej i ja imamo srećan brak. Narednih godinu dana trakice su se vijorile i sa upornim vojvođanskim vetrovima bivale su sve vezanije za svoje drveće. 
 
Danas se dafina i bagrenje ponovo crvene u ime ljubavi između jednog Vanje i njegove Sanje. Moj brat i ja smo se čitavo školovanje mimoilazili usled četiri godine koje nas razdvajaju i baš zbog toga  nikada nisam zamišljala da ćemo osnovati sopstvene porodice  ovako, pa skoro u duetu. I uvek bih menjala odlaske na nastavu, grickanje užine za vreme odmora i nestašluke na putu do kuće za to što ćemo skupa posmatrati našu decu u njihovom zajedničkom  odrastanju.
 
Pre dva vikenda organizovali smo ispraćaj za mladu i tom prilikom napravila sam ovu salatu sa mariniranom fetom posluženu na somunima zapečenim sa mocarelom i malo kvalitetnog maslinovog ulja. Jako nam se dopao spoj hrskavog hleba, sveže salate i pikantne fete koja je usvojila sve predivne arome iz marinade. Feta u marinadi može da stoji nedeljama zbog čega se ovo jelo sprema veoma brzo, dovoljno je da podgrejte hleb, naseckate salatu i pred služenje sve spojite u savršeno predjelo, lagan ručak ili nedoljive zalogaje uz piće. Za vrhunski rezultat nabavite autentičnu fetu iz Lidla i maslinovo ulje sa Krita koje bi čovek mogao da pije koliko je ukusno i priuštite dragim ljudima čist užitak.

marinirana feta

  • 400g feta sira Eridanous
  • 500ml maslinovog ulja sa Krita Eridanous
  • 2 grančice ruzmarina
  • 4 grančice majčine dušice, 1 kašičica sušene
  • 3 čena belog luka, pasiranog
  • 1 kašičica tucane ljute paprike
  • 2 grančice origana ili 1 kašičica sušenog
  • kora  1 limuna
  • kora 1 narandže
  • 1 kašičica mlevenog bibera

salata

  • 1 salatni krastavac
  • 200g mix salata
  • 250g čeri paradajza
  • 1/2 ljubičastog luka
  • 4 lopte mocarele
  • 4 somuna
  1. Fetu isecite na kockice. U veću teglu stavite začine, beli luk, koru limuna i maslinovo ulje, zatim promešajte. Ubacite kockice fete i i ostavite ih da se mariniraju 6h ili duže.
  2. U posebnu činiju pomešajte miks salata, kolutove krastavca, čeri i trakice luka. 
  3. Somune presecite na pola, svaku polovinu premažite maslinovim uljem i položite kriške mocarela sira. Pecite u rerni na 150°C dok se sir ne otopi, a krajevi postanu hrskavi.
  4. Na zapečeni hleb stavite salatu, preko pobacajte kockice fete i prelijte sa uljem u kojem se marinirala feta. Isecite sendviče na četvrtine i služite ih dok su sveži. 
(Visited 452 times, 1 visits today)