nadev od mesa
- 2 veća crna luka
- 2 šargarepe
- 1 kašičica: kumina, kurkume, majčine dušice, bosiljka
- 1/2 kašičice cimeta
- 1 kašika šećera
- 1/2 kašičice mlevene ljute paprike
- 1kg svinjskog mlevenog mesa
- 2 supene kašike riže okruglog zrna
- 500ml pasiranog paradajza
- 1/2 kocke goveđe supe
- 80g rendanog sira Grana Padano
- 15 paprika šilja
preliv od paradajza:
1 kašičica:kumina, kurkume, majčine dušice, bosiljka
1 kašika šećera
1/2 kašičice mlevene ljute paprike
500ml pasiranog paradajza
1/2 kocke goveđe supe
svež bosiljak
1. Ugrejte rernu na 220°C
Napravite sos tako što ćete u tiganju na malo ulja propržiti luk dok ne odmekne. Ubacite zatim sve začine i dinstajte dok luk ne počne da se lepi za tiganj. Dodajte mu onda usitnjen beli luk i narendanu šargarepu pa dinstajte 7 minuta.
2. Dodajte meso pa ga usitnite varjačom, a onda dodajte pirinač. Kada ispari sva tečnost od mesa nalijte 500ml paradajza i ubacite pola kocke supe. Dinstajte na tihoj vatri 10 min, ugasite vatru i umešajte rendani sir.
3. Paprike očistite, zadržite peteljke, napunite svaku sa mesom pa ih ređajte na uljem podmazanu tepsiju.
4. U posebnoj posudi pomešajte sve sastojke za preliv od paradajza. Sipajte preliv između paprika. Pobacajte grančice sveže majčine dušice, ako imate, i pecite 45-60min. Na polovini pečenja, kada jedna strana potamni, okrenite paprike na drugu stranu i nastavite dok obe ne postanu karamelizovane i slasne. Služite sa toplim mekim hlebom.