Od svi dosadašnjih buđenja, ova današnja su mi daleko najdraža. Onog momenta kada glavu odignem sa jastuka i usmerim je u pravcu Narinog kreveca znam da me čeka najmekši prizor na svetu, njene sanjive oči. Čim me ugleda lice joj poprimi izgled čiste sreće, a kad zaronim nos u njen vratić, topao i mirisan kao brioš, napunim se optimizmom, onim koji samo lep početak dana može da nam obezbedi. 
Nakon toga slede naši mali rituali, Narin doručak, maženje, mackanje i vežbanje vratića. Već kada je ona spremna za novu turu dremke, ja onda mogu da se posvetim svojim potrebama. Pod potrebama da se razumemo pre svega mislim na doručak. Kako sam nekada mogla da jedem čim otvorim oči, pauza koju sad pravim između buđenja i doručka ume da bude izazovna zbog čega nekada posegnem za kojekakvim ne baš idealnim namirnicama kako bih nahranila aždaju u sebi. S obzirom na to da Nara jede sve što i ja, osećam veliku odgovornost da svaki obrok u danu sadrži ono što je dobro za nas. 
U pravom trenutku u Lidlovim prodavnicama osvanuo je Bio kutak sa raznovrsnim organskim namirnicama koje su me inspirisale da osmislim recepte koji će biti dovoljno jednostavni za pripremu kako bi doručak ponovo postao dobra navika prepuna uzbudljivih ukusa i zdravlja. Recept za sutlijaš sa mariniranim citrusima inspirisan je voćnom salatom koju je moja ujna Keti pravila za prošli Božić. Citrusi su natopljeni u sirupu začinjenom sa malo ruzmarina što je najinteresantnija kombinacija ukusa kojoj sam posvedočila. Oni počivaju na kremastoj riži skuvanoj u bademovom mleku koje pozajmljuje orašastu slast ovom nežnom jelu. Za ona jutra kada glad ne može da sačeka pripremila sam namaz od pečenih lešnika i tamne čokolade koji je božanstveno kremast, a zajedno sa svežim voćem i hrskavim pirinčanim vaflima čini savršen zalogaj da se smaže onako s nogu. Konačno raženi hleb sa raznim integralnim dodacima kada se istostira biva divna podloga za nadeve koji će se menjati od jutra do jutra. Trenutni favorit mi je humus sa svežim avokadom i rumeni sok od nara. 

SUTLIJAŠ SA BADEMOVIM MLEKOM I MARINIRANIM CITRUSIMA 

  • 100G pirinča Golden SUN 
  • 1l bademovog mleka Milbona
  • 50g šećera
  • 300g šećera
  • 500ml vode
  • 1 gračnica ruzmarina
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 crvenog grejpa
  • 1 narandža
  • 1 mandarina
  1. U šerpicu sipajte šećer i vodu pa ih kuvajte dok se ne pretvore u sirup. Pet minuta nakon što provri tečnost ubacite listiće ruzmarina i cimet. Skuvan sirup procedite i prelijte preko oljuštenog i nacekanog voća. Ostavite minimum 30 minuta da voće upije sirup ili u frižideru preko noći. 
  2. U šerpu sipajte ispranu rižu, šećer i mleko. Kuvajte na tihoj vatri uz stalno mešanje, tako ćete postići kremast sutlijaš. Kuvajte dok riža ne upije dobar deo mleka, ali ne da bude gusta jer će se tokom hlađenja dodatno zgusnuti. 
  3. Marinirane citruse služite preko toplog sutlijaša.

BIO PIRINČANI KEKSIĆI SA NAMAZOM OD TAMNE ČOKOLADE I PEČENIH LEŠNIKA

  • 100g Bio tamne čokolade sa 70% kakao mase
  • 300g prepečenih lešnika Alesto + za posipanje
  • 1 kašika kokosov ulja Vitasia
  • 2 kašike meda ili po ukusu
  • 1 pakovanje Bio pirinčanih keksića Sondey
  1. U blenderu sameljite lešnike dok se ne pretvore u puter. 
  2. U i mikrotalasnoj pečnici istopite čokoladu sa kašikom kokosovog ulja.
  3. Ulijte istopljenu čokoladu u blender sa lešnicima i dodajte meda po ukusu pa opet uključite blender dok se svi sastojci ne povežu.
  4. Prebacite namaz u staklenu teglu sa poklopce i čuvajte na hladnom. 
  5. Premažite pirinčane kolačiće sa kašikom čokoladnog namaza pa preko poređajte sveže voće po želji. 

SOK OD NARA I RAŽENI TOST SA HUMUSOM I AVOKADOM

  •  1 pakovanje raženog hleba sa speltom Tastino
  • humus
  • avokado
  • čili prah (opciono)
  • limun
  • sok od nara Solevita
  1. Prepecite krišku raženog tosta pa ga premažite sa humusom. Preko humusa poređajte kriške od polovine jednog avokada, prelijte sa malo limuna i začinite čilijem.
  2. Služite tost uz čašu soka od nara. 
(Visited 406 times, 1 visits today)