Praznici nam stižu. I neka ih. Neka se popale lampice pa da ih čkiljavo gledamo iz mraka. Neka zapeva Maraja Keri svoj hit „All I want for Christmas is you“ i neka zaigra po stoti put „U stvari ljubav“ na našim malim ekranima. Ove zime možda čak uspemo i nekog sneška da skotrljamo, a povrh svega možda nam pođe za rukom da provedemo više vremena u zagrljaju najdražih, u beskranjim razgovorima o lepim i manje lepim dogodovštinama koje ostaju za nama, vikendom da se vratimo u još vruć krevet na repete i da zaplešimo uz Sinatru u sred bela dana.
Praznici nam stižu i to je znak da će u narednom periodu biti puno gostiju u našim domovima. Biće poklona i čestitanja, slavskih druženja i dugo planiranih susreta, a povrh svega biće hrane jer zima je to. Zima usporava naše živote i tu je da nas ponovo poveže, da nas stisne jedne uz druge i da nam kao svaka dobra baka kaže: Ma di žuriš?Sedi, pojedi nešto.“
Svaka domaćica i svaki domaćin koji su zaduženi za prazničnu trpezu znaju koliko to ume da bude stresan zadatak. Iako je za mnoge od nas pripremanje zimskih đakonija verovatno jedan od najuzbudljivijih momenata u godini, ipak moramo birati bitke. Mene redovno silna želja obuzme da priredim nešto baš fensi našim gostima. Međutim, kada se takvi događaji zaređaju kuvanje je retko kad jedina aktivnost u toku dana i zato moji veliki planovi mogu totalno da me iscrpe zbog čega na kraju ne uživam ni u hrani ni u društvu već samo želim da spavam.
Lidl me je načisto obradovao svojom selekcijom Deluxe proizvoda koji će svaku trpezu pretvoriti u gozbu, a vi moje dame i gospodo možete komotno da se namirišete, da obučete novu haljinu i odelo i da odmorni sa osmehom dočekate svoje goste. A kada vas budu pitali za recept, vi se samo smeškajte i onako šeretski odgovorite „To je moja tajna“.
Gozba koju sam ove nedelje priredila sastoji se iz delikatnih, mekih sireva sa orašastim punjenjem koji se tope u ustima zajedno sa tanušnom bresaolom. Kao glavno jelo poslužila sam taljatele sa tartufima koje su se skuvale očas posla i završile u zagrljaju svežeg maslinovog ulja i puterastih škampa. Pored toga na repertoaru su bili i vrući slojevi baršunastog krompira između kojih se nalazi mlečna mozzarela i komadi slatkastog paradajza. Ovaj prilog išao je sjajno uz odreske sveže tune koja će impresionirati svakog gosta, a pripremaju se u roku od nekoliko minuta.
Zvezda gozbe su čokoladne profiterole, pomalo pijane i izuzetno kremaste i čokoladne. Torta je voćna i osvežavajuća, odmrzava se dok trepnete, a sa malo mašte možete je transformisati u svoje pravo remek delo.
Spisak svih namirnica sa gozbe nalazi se na dnu post-a, a one vas već danas čekaju na Lidlovim policama.
Deluxe meze:
Gurmanski meki sirevi sa nadevom od pinjola i sa nadevom od meda
Bresaola od sušenog goveđeg mesa
Kalamata masline
Umak od artičoke
Čips od povrća
Aceto balsamico di Modena za dodatni ukus
Deluxe glavno jelo:
Komadi sveže tune kratko grilovani na ulju
Gratinirani krompir sa paradajzom i mozzarela sirom
Taljatele sa tartufima u maslinovom ulju sa škampima
Deluxe deserti:
Čokoladne profiterole sa finim kremastim punjenjem na bazi alkohola i slatke pavlake