Tata je sutlijaš pripremao predveče kada se svima prijede nešto slatko, uvek zimi. Iako se činilo hirovitim, nije bilo ništa hirovito u tome. Za sutlijaš potrebno je vreme, a zimi ga je oduvek bilo na pretek. Od prostih sastojaka, onih koji stoje u teglama na čije se poklopce nahvatao trag vremena, nastaje ovo naizgled skromno jelo. Sutlijaš kuvamo polako kako bi pririnač mogao natenane da upija mleko koje za to vreme postaje gusto i svileno baš kao kondenzovano. Pred kraj ubacujemo rumena žumanca i gledamo kako se običan sutlijaš preobražava u pravi pravcati krem sa zrncima mekane riže u njemu. Iako je tako već savršen, ne škodi ništa dodati voćne kompote i džemove koji će svaki zalogaj osvežiti. Ovaj put zapekla sam zamrznuto šumsko voće iz Lidla, prepuno bobica poput ribizli i borovnica koje će na sutlijašu izgedati kao svetlucavi dragulji. Zasladila sam sve medom i dodala koricu narandže zarad njene opojne zimske arome. Tek skuvan sutlijaš sipamo u oble činije iz kojih će mirisna para riže skuvane u šećerenom mleku širiti čitavim domom, a onda pre nego što zaronimo veliku kašiku prelivamo sve zapečenim voćem.
- 200g pirinča okruglog zrna
- 3-4 kašike meda ili šećera
- 1l mleka
- 3 žumanca
- 300g zamrznutog šumskog voća Freshona
- 1-2 kašike meda
- 1 kašika skroba
- kora jedne narandže
- U vatrostalnu posudu sipajte šumsko voće, med i skrob pa sve dobro sjedinite. Pecite u rerni na 180°C uz povremeno mešanje narednih 25 minuta. Nakon vađenja iz rerne dodajte koricu narandže, promešajte i prebacite voće u teglicu.
- Pirinač isperite pod mlazom hladne vode, a onda ga ubacite u ključalu vodu i kuvajte 2 minuta. Ocedite i stavite sa strane.
- U drugu šerpu sipajte mleko i šećer i stavite iznad tihe vatre. Kada mleko postane vrelo na dodir ubacite pirinač i mešajte 5 minuta kako bi se sva zrna razdvojila.
- Nastavite da kuvate iznad najtiše vatre uz povremeno mešanje. Kada pirinač fino nabubri i mleko postane gušće tada učestalite mešanje kako se sutlijaš ne bi lepio za dno šerpe. Znaćete da je gotov kada se zrno raspada pod jezikom.
- Kada je sutlijaš skuvan skinite ga sa vatre i ubacite žumanca, jendo po jedno uz stalno mešanje.
- Dok je još vruć sipajte ga u činije za posluživanje i ostavite da se prohladi, a onda ga poslužite sa prelivom od šumskog voća.