Tata je sutlijaš pripremao predveče kada se svima prijede nešto slatko, uvek zimi. Iako se činilo hirovitim, nije bilo ništa hirovito u tome. Za sutlijaš potrebno je vreme, a zimi ga je oduvek bilo na pretek. Od prostih sastojaka, onih koji stoje u teglama na čije se poklopce nahvatao trag vremena, nastaje ovo naizgled skromno jelo. Sutlijaš kuvamo polako kako bi pririnač mogao natenane da upija mleko koje za to vreme postaje gusto i svileno baš kao kondenzovano. Pred kraj ubacujemo rumena žumanca i gledamo kako se običan sutlijaš preobražava u pravi pravcati krem sa zrncima mekane riže u njemu. Iako je tako već savršen, ne škodi ništa dodati voćne kompote i džemove koji će svaki zalogaj osvežiti. Ovaj put zapekla sam zamrznuto šumsko voće iz Lidla, prepuno bobica poput ribizli i borovnica koje će na sutlijašu izgedati kao svetlucavi dragulji. Zasladila sam sve medom i dodala koricu narandže zarad njene opojne zimske arome.  Tek skuvan sutlijaš sipamo u oble činije iz kojih će mirisna para riže skuvane u šećerenom mleku širiti čitavim domom, a onda pre nego što zaronimo veliku kašiku prelivamo sve zapečenim voćem.

  • 200g pirinča okruglog zrna
  • 3-4 kašike meda ili šećera
  • 1l mleka
  • 3 žumanca
  • 300g zamrznutog šumskog voća Freshona
  • 1-2 kašike meda
  • 1 kašika skroba
  • kora jedne narandže
  1. U vatrostalnu posudu sipajte šumsko voće, med i skrob pa sve dobro sjedinite. Pecite u rerni na 180°C  uz povremeno mešanje narednih 25 minuta. Nakon vađenja iz rerne dodajte koricu narandže, promešajte i prebacite voće u teglicu.
  2. Pirinač isperite pod mlazom hladne vode, a onda ga ubacite u ključalu vodu i kuvajte 2 minuta. Ocedite i stavite sa strane.
  3. U drugu šerpu sipajte mleko i šećer i stavite iznad tihe vatre. Kada mleko postane vrelo na dodir ubacite pirinač i mešajte 5 minuta kako bi se sva zrna razdvojila.
  4. Nastavite da kuvate iznad najtiše vatre uz povremeno mešanje. Kada pirinač fino nabubri i mleko postane gušće tada učestalite mešanje kako se sutlijaš ne bi lepio za dno šerpe. Znaćete da je gotov kada se zrno raspada pod jezikom.
  5. Kada je sutlijaš skuvan skinite ga sa vatre i ubacite žumanca, jendo po jedno uz stalno mešanje. 
  6. Dok je još vruć sipajte ga u činije za posluživanje i ostavite da se prohladi, a onda ga poslužite sa prelivom od šumskog voća.
(Visited 509 times, 4 visits today)