Prvu granolu jela sam u studenjaku. Trnjina mi ju je, kao i sve drugo što je volela, opisala sa toliko ukusa, mirisa i boja da sam se zaljubila i pre nego što sam je okusila. Ta granola je u sebi imala kokos i lešnike i volela sam da je grickam na izlazu iz sobe kako je stajala tik pored ulaznih vrata.Trnjinina soba je bila utočište mira, boja i muzike koja mi je izmenila ceo svet. Imale smo terasu na koju smo izlazile predveče. Ukrasile smo je žutim novogodišnjim lampicama i na njenu skromnu površinu smestile dve kamperske stolice koje su šarenim plahtama pretvorene u udobne fotelje. Ja sam iz Amsterdama donela papirne vetrenjače pa smo i njih zadenule za ogradu tako da su se vrtele u veselim bojama kad god bi košava navalila da duva. Soba nam je mirisala na Trnjinine kupke koje je uvek sa velikim entuzijazmom birala i vlažne maramice sa veoma prijatnim mirisom maline.

Granola koju danas delim sa vama sadrži samo ukuse koje volim, oraje, badem, kokos i fino naribanu koru narandže koju zagrevamo sa medom i malo maslinovog ulja. Tom opojnom mešavinom zatim prelivamo sve voćkice i pahuljice kako bismo ih zasladili onako taman. Pečemo ih u rerni dok ne postanu tostirane do zlatne boje, a do tada će vam kuća mirisati na med i narandžu. Kada se ohladi, granola će biti hrskava i spremna da je prelijete gustim jogurtom i osvežite je sočnim voćem po izboru. Predivan gusti jogurt imate u Lidlu, a tamo možete pronaći i ostale sastojke koji su vam potrebni za pripremu ovog recepta.

 

  • 500g ovsenih pahuljica  Crownfield
  • 200g badema Belbake
  • 180g oraha Alesto
  • 50g kokosa Belbake
  • narendana kora 1 narandže
  • 1,5dl meda
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • gusti jogurt Pilos
  1. Bademe i orahe naseckajte. U većoj činiji pomešajte ih zajedno sa ovsenim pahuljicama, kokosom i prstohvatom soli. 
  2. U šerpicu sipajte med,ulje i koricu narandže. Zagrejte kratko iznad tihe vatre i zatim time prelijte suve sastojke. Mešajte, najbolje prstima kako biste bili sigurni da se sve lepo pomešalo.
  3. Prebacite na veliku tepsiju ili podelite u dve kako ne bi bio previše debeo sloj, ravnomerno rasporedite i pecite u rerni na 150°C oko 25 minuta. Mešajte povremeno kako bi granola porumenela sa svih strana. Izvadite kada postane zlatno žute boje i nemojte se udaljavati previše jer može lako da zagori. 
  4. Služite sa gustim jogurtom i voćem po izboru.
(Visited 272 times, 1 visits today)