Ne znam kako izgleda jesen kroz vaš prozor ali kroz naš je naprosto neviđena. Dok vatreno narandžasto i žuto lišće prekriva zemlju i krošnje visokih platana, između njih stoje jorgovani sa belim mirisnim cvetovima i potpuno zbunjuju svojom lepotom. Večernje šetnje prati miris upaljenog lišća, hladnog vazduha i jorgovana. U jednu takvu šetnju išla sam sa mojom Narom. Ona je jela toplo pecivo iz pekare, a ja sam nosila njen roze trotinet koji ona spretno vozi. Usput smo srele dve mačke, baku sa oker beretkom koja nam je naredila da stavimo kapu i jednog dečaka kog deda gura na kosilici. Sa njim je Nara podelila svoje pecivo i naučila ga da vozi trotinet. Rekla sam joj da uživam u našim šetnjama.

U jeseni uživam, a o zimi maštam. U ovoj godini do sad su sva doba ispunila očekivanja, pa se tako nadam da će i zima biti ona prava. U tom duhu pravila sam čokoladni nugat tart koji je ukusan baš kao što izgleda. Sastoji se od lešnik korice koju ne pečemo jer koristimo prednosti #favorina keksa sa lešnicima i cimetom. Rezultat je meka i aromatična korica koja se divno slaže sa najsvilenkastijim čokoladnim kremom. Preko njega prelivamo nugat ganaš i time ostvarujemo sve fantazije koje imamo o dezertu sa lešnicima. Ne zaboravite da ga ukrasite sa perlicama od nara, a u Lidlu imate još puno drugih đakonija iz #favorina asortimana za najlepši izgled ovog tarta.

korica

  • 300g keksa sa cimetom i lešnikom Favorina
  • 170g istopljenog putera Pilos
  • 3 kašike gaziranog soka od narandže
  1. Sameljite keks i prelijte puterom i sokom, pa promešajte.
  2. Prebacite u kalup za tart i utisnite. Stavite u frižider dok pripremate fil.

čokoladni krem

  • 150ml punomasnog mleka Pilos
  • 150ml slatke pavlake Pilos
  • 35g šećera
  • 2 jaja
  • 200g čokolade za kuvanje sa 52%  kakaa Fin carre  
  1. U činiju sipajte jaja, mleko, slatku pavlaku i šećer i kuvajte na pari tako što ćete činiju staviti preko šerpice . U šerpicu sipajte vode pa gore stavite činiju  i kuvajte krem na pari mešajući neprestano sa silikonskom spatulom. 
  2. Znaćete da je smesa spremna kada dostigne 75°C ili kada pređite prstom po sredini spatule, ako ostane trag koji se ne razliva, krem je spreman. Gustina će biti slićna pudingu ali dosta ređe.
  3. Ubacite seckanu čokoladu i sačekajte 15s pa izblendirajte štapnim blenderom. Sipajte preko korice, prekrijte folijom i ostavite da se ohladi, najbolje preko noći.
nugat ganaš
  • 100ml slatke pavlake
  • 125g nugat pralina
  1. Prelijte praline sa pavlakom koja je vrela ali nikako ne sme da provri i mešajte dok se ne istopi. 
  2. Prelijte preko tarta i vratite u frižider na 30 minuta. Ukrasite #favorina keksićima i ostalim đakonijama po izboru. 
 
(Visited 282 times, 1 visits today)