Ne znam kako izgleda jesen kroz vaš prozor ali kroz naš je naprosto neviđena. Dok vatreno narandžasto i žuto lišće prekriva zemlju i krošnje visokih platana, između njih stoje jorgovani sa belim mirisnim cvetovima i potpuno zbunjuju svojom lepotom. Večernje šetnje prati miris upaljenog lišća, hladnog vazduha i jorgovana. U jednu takvu šetnju išla sam sa mojom Narom. Ona je jela toplo pecivo iz pekare, a ja sam nosila njen roze trotinet koji ona spretno vozi. Usput smo srele dve mačke, baku sa oker beretkom koja nam je naredila da stavimo kapu i jednog dečaka kog deda gura na kosilici. Sa njim je Nara podelila svoje pecivo i naučila ga da vozi trotinet. Rekla sam joj da uživam u našim šetnjama.
U jeseni uživam, a o zimi maštam. U ovoj godini do sad su sva doba ispunila očekivanja, pa se tako nadam da će i zima biti ona prava. U tom duhu pravila sam čokoladni nugat tart koji je ukusan baš kao što izgleda. Sastoji se od lešnik korice koju ne pečemo jer koristimo prednosti #favorina keksa sa lešnicima i cimetom. Rezultat je meka i aromatična korica koja se divno slaže sa najsvilenkastijim čokoladnim kremom. Preko njega prelivamo nugat ganaš i time ostvarujemo sve fantazije koje imamo o dezertu sa lešnicima. Ne zaboravite da ga ukrasite sa perlicama od nara, a u Lidlu imate još puno drugih đakonija iz #favorina asortimana za najlepši izgled ovog tarta.
korica
- 300g keksa sa cimetom i lešnikom Favorina
- 170g istopljenog putera Pilos
- 3 kašike gaziranog soka od narandže
- Sameljite keks i prelijte puterom i sokom, pa promešajte.
- Prebacite u kalup za tart i utisnite. Stavite u frižider dok pripremate fil.
čokoladni krem
- 150ml punomasnog mleka Pilos
- 150ml slatke pavlake Pilos
- 35g šećera
- 2 jaja
- 200g čokolade za kuvanje sa 52% kakaa Fin carre
- U činiju sipajte jaja, mleko, slatku pavlaku i šećer i kuvajte na pari tako što ćete činiju staviti preko šerpice . U šerpicu sipajte vode pa gore stavite činiju i kuvajte krem na pari mešajući neprestano sa silikonskom spatulom.
- Znaćete da je smesa spremna kada dostigne 75°C ili kada pređite prstom po sredini spatule, ako ostane trag koji se ne razliva, krem je spreman. Gustina će biti slićna pudingu ali dosta ređe.
- Ubacite seckanu čokoladu i sačekajte 15s pa izblendirajte štapnim blenderom. Sipajte preko korice, prekrijte folijom i ostavite da se ohladi, najbolje preko noći.
- 100ml slatke pavlake
- 125g nugat pralina
- Prelijte praline sa pavlakom koja je vrela ali nikako ne sme da provri i mešajte dok se ne istopi.
- Prelijte preko tarta i vratite u frižider na 30 minuta. Ukrasite #favorina keksićima i ostalim đakonijama po izboru.