Juče je bila neutešna jer nisam umela da joj kažem kada će pasti sneg. Naprosto neutešna. O jutru kada ću je probuditi i reći joj da brzo ustane jer je napolju sve belo mašta od prošlog leta. Uistinu i  sama se uželim belog prizora. Volim kakvu promenu donese u zvuku i mirisu, čak i disanju koje uspori u ritmu pahulja. Ipak naša lepa ravnica takav sneg davno nije videla, a sećam se bilo je tih zima kada smo ga imali više nego oni na planini. 

Dok čekamo, moja Nara i ja napravile smo tortu, čizkejk tačnije sa ukusom svih zimskih začina koje bi čovek mogao poželeti. Taj topli ukus potiče od spekulus namaza i keksa koji su deo Lidlovog #favorina asortimana i koje ja iščekujem svake godine baš kao što Nara iščekuje sneg. Iako je tortica jednostavna za napraviti, njen ukus i svečani izgled  čine je lepim izborom poslastice za neku svečanu priliku poput prazničnih koje nam dolaze u susret pa sačuvajte ovaj recept da vam se nađe.  

korica

  • 300g čajnog keksa sa začinima Favorina
  • 170g istopljenog putera 
  • 3 kašike soka od narandže (može i gazirani sok)
  1. Keks usitnite u secku pa ga pomešajte sa puterom i sokom. Prebacite ga u kalup prečnika 24cm i utisnite o dno i stranice kalupa. Ostavite da se hladi dok pripremate fil.

fil

  • 400g krem sira 
  • 170g šećera u prahu
  • 200g spekulus namaza Favorina
  • 500ml slatke pavlake
  • 200g spekulus krema (za prelivanje)
  1. Krem sir i spekulus krem umutite zajedno. Prosejte šećer pa sjedinite. 
  2. Zasebno ulupajte slatku pavlaku i umešajte je sa kremom. Sipajte fil preko korice od keksa, ravnomerno rasporedite i ostavite u frižider najbolje preko noći.
  3. Nakon hlađenja prelijte sa blago otopljenim spekulus kremom. Ja ga otapam u mikrotalasnoj nekoliko sekundi, promešam pa vratim po potrebi. 
  4. Ukrasite po želji sa Favorina slatkišima i šlagom. 

 

(Visited 8.788 times, 1 visits today)