Mama je uvek pravila Voldorf salatu kada je bolela glava. Celer se zbog toga i kupovao, da čeka u frižideru kad zagusti. Onda bi mama spasila nekoliko jabuka koje se već dugo dosađuju na tacni sa voćem ispred televizora i naseckala ih sve zajedno, sitno i odlučno. Upsut bi uvek gricnula malo celera i dala mi da ga probam. Na početku osećala sam samo njegovu travkastu aromu i čvrstu teskturu, a tek na kraju bi se taj celer pretvorio u slatki orah zbog čega sam brzo zavolela. Ove nedelje smo je zajedno spremale i jele posle dugo vremena. Grickale smo je uporno i šaputale dok je Nara spavala blizu nas. Bila sam srećna što ponovo kuvam sa mamom.
Pored celera i jabuka dodale smo orahe i tunjevinu u komadima. Uvek birajte tunjevinu u komadima. I onda limun, puno limuna jer on je važan isto koliko ostali sastojci. Rekla bih i važniji. Kada zagrizete osetićete citrusne, travkaste, voćne i orašaste arome koje se smenjuju i mešaju u svakom hrskavom zalogaju. Kupite lepe sastojke iz Lidla i napravite ovu salatu sa nekim dragim jer će prijati vašim telima isto koliko i vašim nepcima.
- 2 crvene jabuke
- komad korena celera u veličini jedne jabuke
- 1 konzerva tunjevine u komadima
- šaka prepečenih oraha
- sok od 1/2 limuna
- 1 kašika milerama
- majonez
- so i biber po ukusu
- iceberg ili kristal salata
- Jabuke i celer isecite na sitne kockice, što sitnije to bolje. Ubacite činiju.
- Ocedite tunjevinu od ulja i ubacite je u činiju sa ostalim sastojcima.
- Dodajte limunov sok i mileram, a majonez ubacujte kašiku po kašiku i povremeno promešajte dok se sastojci ne povežu.
- Začinite sa dosta bibera, ipak so dodajte pažljivo jer su sastojci već dovoljno slani pa je prstohvat dovoljan.
- Služite na listovima iceberg ili kristal salate.