Mama je uvek pravila Voldorf salatu kada je bolela glava. Celer se zbog toga i kupovao, da čeka u frižideru kad zagusti. Onda bi mama spasila nekoliko jabuka koje se već dugo dosađuju na tacni sa voćem ispred televizora i naseckala ih sve zajedno, sitno i odlučno. Upsut bi uvek gricnula malo celera i dala mi da ga probam. Na početku osećala sam samo njegovu travkastu aromu i čvrstu teskturu, a tek na kraju bi se taj celer pretvorio u slatki orah zbog čega sam brzo zavolela. Ove nedelje smo je zajedno spremale i jele posle dugo vremena. Grickale smo je uporno i šaputale dok je Nara spavala blizu nas. Bila sam srećna što ponovo kuvam sa mamom. 

Pored celera i jabuka dodale smo orahe i tunjevinu u komadima. Uvek birajte tunjevinu u komadima. I onda limun, puno limuna jer on je važan isto koliko ostali sastojci. Rekla bih i važniji. Kada zagrizete osetićete citrusne, travkaste, voćne i orašaste arome koje se smenjuju i mešaju u svakom hrskavom zalogaju. Kupite lepe sastojke iz Lidla i napravite ovu salatu sa nekim dragim jer će prijati vašim telima isto koliko i vašim nepcima. 

  • 2 crvene jabuke
  • komad korena celera u veličini jedne jabuke
  • 1 konzerva tunjevine u komadima
  • šaka prepečenih oraha
  • sok od 1/2 limuna
  • 1 kašika milerama
  • majonez
  • so i biber po ukusu
  • iceberg ili kristal salata
  1. Jabuke i celer isecite na sitne kockice, što sitnije to bolje. Ubacite činiju.
  2. Ocedite tunjevinu od ulja i ubacite je u činiju sa ostalim sastojcima.
  3. Dodajte limunov sok i mileram, a majonez ubacujte kašiku po kašiku i povremeno promešajte dok se sastojci ne povežu.
  4. Začinite sa dosta bibera, ipak so dodajte pažljivo jer su sastojci već dovoljno slani pa je prstohvat dovoljan.
  5. Služite na listovima iceberg ili kristal salate.
(Visited 1.053 times, 1 visits today)