Nokte sečem do živca. Tako je i baka Rajka govorila. Gledala sam je kako ih žustro skraćuje grickalicom na terasi njihovog solitera. Bilo je neobično videti je van kuhinje pa su mi te slike jasnije od ostalih. Unutar betonske žardinjere rastao je spanać koji je ona sejala, a onda ga brala i od njega pripremala varivo koje smo Vanja i ja poručivali svaki put kad gostujemo. Pravili smo kuglice od hleba i potapali ih u sadržaj tanjira koji se pušio i nestrpljivo čekali da se prohladi. Na toj terasi smo se skrivali ispod stola praveći se da smo u šatoru i jeli jagode zatrpane šećerom. Komarnik je uvek proizvodio onaj škripavi zvuk prilikom otvranja uz klik na kraju. Zauvek ću voleti taj umirujuć zvuk. Kad si dete ne čuješ saobraćaj sa bulevara koji ti je ispred nosa samo krckanje šećera pod zubima i babin glas koji objašnjava kako se nokti seku do živca.
- 1 veliki tost hleb
- 3 čašice kisele pavlake Pilos (3x180g)
- 300g majoneza
- 200g stišnjene šunke Pikok pure
- 5-7 barenih jaja
- 6 kiselih krastavaca Freshona
- 250g zrelog sira S ljubavlju domaće
- 2 kašike kečapa
- 1 kašičica rena (opciono)
- 1 kašičica senfa
- Za prvi fil pomešajte jednu pavlaku, 100g majoneza, sitno seckanu stišnjenu šunku i kečap. Ukoliko želite dodajte i kašičicu rena.
- Drugi fil napravite od 1 pavlake, 100g majoneza, seckanih jaja, seckanog krastavca i senfa. Začinite po ukusu.
- Za treći fil pomešajte 100g majoneza, pavlaku i sir.
- Na hlebu odstranite koru pa je zamrznite i sačuvajte za krutone ili prezle. Ukoliko želite da pravite okruglu tortu poređajte 4 parčeta tosta u četvorougao pa ih isecite uz pomoć kalupa. Zatim filujte sa slojem od šunke, opet sloj hleba, pa fil od jaja, pa hleb, fil od šunke, sloj hleba, fil od jaja, hleb i na kraju zamažite celu tortu filom od sira. Dobro ohladite pre sečenja, najbolje preko noći.
- Ukoliko želite da pravite četvrtastu tortu možete filovati redosledom, hleb, šunka, hleb, jaja, hleb i sir. U tom slučaju hleb se ređa 2×3 i dobijate klasičnu pravougaonu tortu.
- Ukrasite po želji sa svežim povrćem i začinskim biljem.