Kad god se #favorina pojavi na policama Lidla ja znam da je pred nama najlepši period u godini. To takođe znači da je moj najdraži spekulas krem ponovo dostupan i da je došlo vreme da osmislim novi kolač koji će da objedini šuškavu jesen i svetlucavu zimu koja nam predstoji. Ove godine napravila sam spekulas tiramisu jer sam verovala da su to ukusi koji su stvoreni da se spoje. Zamislite kafu, toplu i robustnu sa prstohvatom cimeta, kapljicom ruma i zaslađenom penom od mleka u koju umačete hrskavi spekulas keks. I sve to u obliku kremastog kolača koji se topi pri svakom zalogaju. Od jednostavne zamisli da ovo bude kolač u plehu moj zaneseni um odveo me je do dekadentnog deserta čiji se slojevi vide u prozirnoj činiji. Ukoliko nemate baš takvu, ne dajte se obeshrabriti, jer će njegov ukus svakako nadmašiti lepotu svake posude. Bilo da ga spremate već ovog vikenda ili ga ćuvate za neku prazničnu priliku verujem da će vas divota ove poslastice zavesti baš kao i mene.

Napomena: Ova količina sastojaka je za posudu ili kalup dubine 9cm i prećnika 25cm. 

  • 300g spekulas keksa Favorina
  • 120g istopljenog putera Pilos
  • 500ml ohlađene instant kafe (skuvajte jaču kafu ako želite da je osetite u kolaču)
  • ruma po ukusu
  • 300g piškota Sondey
  • 10 žumanca
  • 170g šećera u prahu Belbake
  • 400g maskarponea sobne temperature
  • 200g spekulas krema Favorina
  • 500g slatke pavlake
  1. Keks ustitnite u secku pa ga prelijte puterom i sa 2 kašike kafe. Utisnite u tankom sloju na dno posude polovinu smese .
  2. Žumanca mutite sa 10 ravnih kašika šećera na pari oko 10 minuta dok ne postanu vrela na dodir. Pustite ih da se prohlade pa im dodajte preostali šećer, maskarpone, spekulas krem i sjedinite. Posebno ulupajte slatku pavlaku i laganim pokretima sjedinite sa spekulas smesom. 
  3. Trećinu pripremljenog krema premažite preko korice od keksa pa umačite piškote u kafu koju ste pomešali sa rumom i ređajte po površini krema. Prekrijte drugom trećinom krema pa ponovo poređajte sloj piškota. Preko piškota rasporedite preostali keks u tankom sloju i prekrijte ga preostalim kremom.
  4. Kolač  ostavite preko noći da odstoji pa ga završite tako što ćete ga posuti kakaom ili ga prekriti šlagom pa onda kakaom.
(Visited 380 times, 1 visits today)