Kada budete pekli ovaj kolač kuća će vam mirisati kao bakin dom kada ona pravi onaj žuti kolač koji se meri šoljom za kafu. Jedino ćete vi umesto pekmezom, kolač premazati delikatnim kremom od limuna, a onda isto kao i ona oblačićima dobro ulupanog šama. A potom, napravićete ulegnuća donjim delom kašike i u njih uliti još krema od limuna koji će obrazovati prelepe žute bazenčiće na toj vazdušastoj površini i napraviće eksploziju citrusne arome u svakom zalogaju. Spoj šama i krema od limuna nisam ja izmislila, ali osećam povezanost sa tim ukusima baš kao da jesam. Najlepši način da jedete ovaj kolač je zasigurno prstima tako da vam se vrh nosa umaže šamom,no može i kašikom. Sastojci su jednostavni i neke od njih već imate kod kuće, ali ako nemate lep limun, obavezno se potrudite da ga nabavite. Ja sam baš takav pronašla u Lidlu zajedno sa ostalim sastojcima. Recept vas kao i uvek čeka ovde i javite utiske ako ga isprobate.

žuti kolač/mera šolja od 2,5dl

  • 5 jaja
  • 1 šolja šećera Castello
  • 1 vanil šećer Belbake
  • kora 2 limuna
  • 1 šolja punomasnog jogurta PIlos
  • 1 šolja ulja Vita Dor
  • 1 prašak za pecivo Belbake
  • 2 šolje brašna Castello
  • prstohvat soli
  1. Sjedinite jaja, šećer i koru limuna, pa dodajte jogurt i ulje i dobro promešajte.
  2. Ubacite prosejano brašno, so i prašak za pecivo i sjedinite dok ne nestanu grudvice.
  3. Pecite u plehu dimenzija približno 20×30 na 180°C oko 30 minuta ili dok kolač ne porumeni. Zabodite čačkalicu u sredinu, ako izađe čista kolač je spreman. 
  4. Ostavite ga da se ohladi dok pripremate ostale sastojke.

krem od limuna

  • 4 žumanca
  • 135g šećera Castello
  • 80ml soka od limuna (2 limuna)
  • 85g omekšalog putera Pilos
  1. Žumanca pomešajte sa limunom i šećerom i kuvajte na pari uz mešanje spatulom. Potrebno je zagrejati smesu tako da se zgusne kao redak puding. Testirajte da li je spremno tako što ćete povući prstom preko površine spatule, ukoliko ostane trag koji se ne razliva smesa je gotova.
  2. U vrelu smesu ubacujte kockice putera jednu za drugom i mešajte dok se ne sjedine u fin krem. Pokrijte folijom i ostavite da se prohladi.

šam

  • 4 belanca
  • 375g šećera Castello
  1. U šerpici sa dugačkom drškom kuvajte šećer sa oko 1.5dl vode. Potrebno je da sav šećer bude pokriven vodom, ali ne treba da je bude previše jer ćete duže čekati da voda ispari.
  2. Kuvajte iznad tihe vatre sve dok se šećer ne istopi, a zatim pojačajte i kuvajte sve dok se ne ukuva. Znaćete da je spreman kada kanete sa visine na hladnu površinu (na tanjirić npr.), a kapljica formira kuglicu koja se ne razliva. 
  3. Tada ulupajte belanca u čvrst sneg i uz stalno mućenje ulivajte vreo šećer u tankom mlazu. Kada ste sve ulili nastavite da mutite sve dok se šam ne ohladi i postane mlak na dodir.
  4. Sastavite kolač tako što ćete preko pečenog dela preliti tanak sloj krema od limuna, preko toga razmažite šam, a onda napravite udubljenja donjim delom kašike i u njih sipajte preostali krem od limuna. Uz pomoć drvenog štapića za ražnjiće možete umešati krem u šam praveći kružne pokrete radi zanimljivijeg izgleda kolača.
(Visited 281 times, 1 visits today)