Jutarnji obrok vikendom je uvek najlepši od svih u nedelji. Nenametljiv i spor započinje još u krevetu dok maštamo o tome šta bismo jeli. Za razliku od ostalih godišnjih doba, letnjem doručku prethodi izlazak u dvorište, mlado sunce na licu i pesma čitavog hora ptičica koje načikane stoje sakrivene u krošnjama. Takav početak budi apetit više nego bilo šta drugo pa se i one najluđe ideje o doručku leti najlakše ostvare. Za tu priliku čuvam recept za ove slatke pogačice, spolja prhke poput keksa, sa mekom sredinom koja savršeno grli hladan pekmez. Testo mesimo kratko toliko kratko da su pogačice na plehu i pre nego što se rerna ugreje, a onda još nekoliko trenutaka u rerni da porastu i porumene i već ih iznosimo na baštenski sto na kom čekaju pekmez i sok od ceđene narandže.U nastavku potražite recept, a ako sastojke potražite u Lidlu otkrićete da je ovo veoma povoljan i ukusan obrok za celu porodicu.

  • 450g brašna Castello
  • prstohvat soli
  • 100g margarina ili putera Pilos
  • 60g šećera Castello
  • 1 prašak za pecivo Belbake
  • 1 vanil šećer Belbake
  • 280ml kiselog mleka Pilos
  1. Brašno, šećere, prašak za pecivo i so pomešajte. Dodajte hladan margarin isečen na kockice i sjedinite ga sa brašno tako što ćete ih trljati vrhovima prstiju.
  2. Kada dobijete smesu nalik mokrom pesku napravite udubljenje i dodajte kiselo mleko. Sjedinite mokre i suve sastojke u kompaktno testo. Istanjite na oko 1.5cm debljine i vadite pogačice uz pomoć kalupa ili čaše. 
  3. Pre pečenja premažite sa malo mleka ili sa ulupanim jajetom i pecite na 180°C oko 15 minuta.
(Visited 983 times, 1 visits today)