Postoje jela koja nas potpuno opuštaju, njihova priprema je lagana i svodi se na gnjuranje ruku u mirisno žbunje začinskog bilja, drobljenje kristala soli pod prstima i sipanje maslinovog ulja sa velike visine kako bi njegov delikatan mlaz sleteo na povrće u svojevrsnoj pirueti. Ako bih morala leto da predstavim jednim obrokom to bi svakako bilo jelo sa paradajzom, a ovi brusketi sa čerijem u potpunosti odgovaraju zadatku. U tepsiji sjedinjujemo rumene bobice paradajza pa ih začinimo, nauljimo i združimo sa što više svežih začina. Na nižoj temperaturi pustimo ih da se zajedno tope dok ne popucaju od sočnosti i postanu najslađa verzija sebe. Služimo ih na prepečenom hlebu koji postaje hrskav i aromatičan zbog belog luka koji natrljamo dok je još vreo. Između njih mažemo sloj kremastog humusa, a prelivamo limunastim jogurtom koji smo začinili sporo pečenim belim lukom i bosiljkom. Ne mogu da zamislim bolji obrok za dane provedene na suncu. Sastojci su posebno važni, a ovim potrebnim namirnicana iz Lidla je niska cena i kad akcije nema, od kremastog humusa, preko bezglutenskog hleba sa semenkama do osvežavajućeg tonika. Sve što je potrebno za ovaj obrok možete pronaći tamo, a recept od danas imate zapisan ovde.




pečeni čeri paradajz
- 500g čeri paradajza
- 1 glavica belog luka
- nekoliko grančica svežeg bosiljka i/ili majčine dušice
- ekstradevičansko maslinovo ulje
- U vatrostalnu posudu smestite opran čeri paradajz. Prelijte ga sa dosta maslinovog ulja, zatim posolite i ubacite začinsko bilje i neoljuštene čenove belog luka.
- Sve dobro izmešajte i ubacite u rernu zagrejanu na 150°C narednih 25 minuta ili dok čeri ne popuca. Ostavite da se prohladi.
preliv od jogurta
- 3 kašike milerama sa 30% m.m. Sljubavlju domaće
- 60ml jogurta sa 0.5% m.m. Pilos
- so i biber
- 1 limun
- sveži listići bosiljka
- U činiji pomešajte jogurt i mileram. Dodajte oljušten beli luk koji se pekao sa paradajzom i dobro ga izgnječite viljuškom pa pa začinite sa dosta limuna, soli i bibera.
- Na kraju dodajte sveže naseckan bosiljak i ostavite da odstoji makar 15 minuta kako bi se ukusi povezali.
ostalo
- 4-6 kriški hleba sa semenkama (ja sam koristila bezglutenski iz Lilda)
- 1 ćen belog luka
- 1 humus Chefs select
- Hleb prelijte maslinovim uljem pa prepecite na dobro zagrejanom tiganju sa obe strane. Dok je vreo istrljajte ga polovinom čena belog luka.
- Premažite bruskete humusom pa ih prelijte pečenim paradajzom i pripremljenim jogurtom. Najbolje poslužiti dok su sveži i hrksavi.
