Postoje jela koja nas potpuno opuštaju, njihova priprema je lagana i svodi se na gnjuranje ruku u mirisno žbunje začinskog bilja, drobljenje kristala soli pod prstima i sipanje maslinovog ulja sa velike visine kako bi njegov delikatan mlaz sleteo na povrće u svojevrsnoj pirueti. Ako bih morala leto da predstavim jednim obrokom to bi svakako bilo jelo sa paradajzom, a ovi brusketi sa čerijem u potpunosti odgovaraju zadatku. U tepsiji sjedinjujemo rumene bobice paradajza pa ih začinimo, nauljimo i združimo sa što više svežih začina. Na nižoj temperaturi pustimo ih da se zajedno tope dok ne popucaju od sočnosti i postanu najslađa verzija sebe. Služimo ih na prepečenom hlebu koji postaje hrskav i aromatičan zbog belog luka koji natrljamo dok je još vreo. Između njih mažemo sloj kremastog humusa, a prelivamo limunastim jogurtom koji smo začinili sporo pečenim belim lukom i bosiljkom. Ne mogu da zamislim bolji obrok za dane provedene na suncu. Sastojci su posebno važni, a ovim potrebnim namirnicana iz Lidla je niska cena i kad akcije nema, od kremastog humusa, preko bezglutenskog hleba sa semenkama do osvežavajućeg tonika. Sve što je potrebno za ovaj obrok možete pronaći tamo, a recept od danas imate zapisan ovde. 

pečeni čeri paradajz

  • 500g čeri paradajza
  • 1 glavica belog luka
  • nekoliko grančica svežeg bosiljka i/ili majčine dušice 
  • ekstradevičansko maslinovo ulje
  1. U vatrostalnu posudu smestite opran čeri paradajz. Prelijte ga sa dosta maslinovog ulja, zatim posolite i ubacite začinsko bilje i neoljuštene čenove belog luka. 
  2. Sve dobro izmešajte i ubacite u rernu zagrejanu na 150°C narednih 25 minuta ili dok čeri ne popuca. Ostavite da se prohladi.

preliv od jogurta

  • 3 kašike milerama  sa 30% m.m. Sljubavlju domaće
  • 60ml jogurta sa 0.5% m.m. Pilos
  • so i biber
  • 1 limun
  • sveži listići bosiljka
  1. U činiji pomešajte jogurt i mileram. Dodajte oljušten beli luk koji se pekao sa paradajzom i dobro ga izgnječite viljuškom pa pa začinite sa dosta limuna, soli i bibera. 
  2. Na kraju dodajte sveže naseckan bosiljak i ostavite da odstoji makar 15 minuta kako bi se ukusi povezali.

ostalo

  • 4-6 kriški hleba sa semenkama (ja sam koristila bezglutenski iz Lilda)
  • 1 ćen belog luka
  • 1 humus Chefs select
  1. Hleb prelijte maslinovim uljem pa prepecite na dobro zagrejanom tiganju sa obe strane. Dok je vreo istrljajte ga polovinom čena belog luka.
  2. Premažite bruskete humusom pa ih prelijte pečenim paradajzom i pripremljenim jogurtom. Najbolje poslužiti dok su sveži i hrksavi.
(Visited 27 times, 1 visits today)