Autobus u kom smo provele noć parkirao se tog jutra kraj marine San Tropea nakrcane jahtama i jedrenjacima dok su bogati kicoši tog grada još uvek spavali ostavljajući izlazak sunca iznad morskog horizonta samo za naše pospane oči. Ovaj uspavani gradić mirisao je na morske talase sve dok se žaluzine obližnje pekare nisu otvorile pa je miris sveže pečenog peciva naparfemisao morski povetarac. Ubrzo bili smo okrenuti tom prizoru svitanja sa najzanosnijim pecivom u ruci, a u mojim rukama nežno je stajao bucmasti kroasan puterast i vazdušast napunjen delikatnom pastom od badema, spoj ukusa i tekstura koji se teško zaboravlja.
Danas, mnogo godina kasnije i dalje mislim na to jutro i zato danas delim recept za tart inspirisan kroasanom o kom ne prestajem da maštam.Ovaj tart započinje tankim korama za pitu premazanim puterom i malo narendanog limuna. Kada posložimo jednu preko druge ove delikatne kore formiraće čvrstu koricu za tart. Nju ćemo potom napuniti pastom od badema, takozvanim franžipanom koji nastaje od puno blanširanih badema, jaja i zaslađenog putera. Kada se ispeče očekujte da će vaš dom zamirisati kao francuska pekara, a zlatna boja tarta biće jednako lepa kao svitanje. Za poseban izgled ovog kolača poređala sam jagode svuda po tartu da stoje kao kruna u čast njegove lepote dok je njihova svežina i neodoljiva aroma tu da razvedri zimske tonove badema i svako parče učini malim komadom savršenstva. Ja sam ove mirisne, slatke jagode pronašla u Lidlu zajedno sa ostalim sastojcima potrebnim za pripremu tarta, a ceo recept zapisala sam za vas u nastavku.






franžipan
- 300g badema
- 200g šećera
- 1 vanil šećer
- narendana korica 2 limuna
- 250g omekšalog putera
- 4 jaja
- Bademe ubacite u ključalu vodu na nekoliko senkundi pa ih procedite i prelijte hladnom vodom, zatim ih poptuno ocedite.
- Oljuštite svaki badem, kožica će sama silaziti sa njih. Prebacite oljuštene u secka i dobro usitnite, ali možete odvojiti 5-6 komada i naseckati tanko da ga pospete preko gotovog tarta.
- U činiji kremasto umutite puter, šećer i koricu limuna. Dodajte jedno po jedno jaje i mutite dok ne potrošite jaja. Onda sipajte „brašno“ od badema i sve sjedinite.
ostalo
- 8 tankih kora za pitu
- 100g otopljenog putera
- rendana kora limuna ili narandže
- 500g svežih jagoda
- 2 kašike džema od jagode ili kajsije za glazuru
- Otopljen puter pomešajte sa korom limuna. Ređajte zatim kore naizmenično i svaku premazujte sa dosta putera.
- Kada ste naređali kore prebacite ih u kalup za tart i utisnite stranice da dobro ulegnu. To će biti korica za tart.
- Nakon toga rasporedite franžipan preko kore i pecite na 180°C oko 45 minuta. Ostavite kolač da se sasvim ohladi u kalupu pre nego što ga izvadite na tanjir.
- Jagode operite i isecite na pola pa ih ređajte po površini tarta u koncentričnim krugovima. Kao završni korak možete zagrejati malo džema po izboru sa kašikom vode i zatim time premazati jagode za taj neodoljivi sjaja. Pospite onaj naseckani badem odozgo i uživajte u lepo i ukusu ovog tarta.
