Kad god se vratim iz večernje šetnje zastanem ispred prozora naše kuće da posmatram život koji se u njoj dešava. Tamo su ukućani nekada za stolom, landaraju nožicama dok im tata uz osmeh ubacuje hranu u usta, dok se nekada jure iz sobe u sobu uz vrisku i kikotanje koje pobegne kroz naše stare prozore do ušiju prolaznika. Sinoć su bili spremni za kupanje, stajali su na kauču tata, malena devojčica i još manji dečak, moji. Čučali su kao majmuni i udarali se u grudi urličući prodorno -aaaaaa. Kada sam u ušla kuću dočekali su me na vratima pa isto ponovili, a onda popadali od smeha. U zadnjoj sobi na razglasu svirao je klavir dovoljno glasno da ispuni svaku prostoriju setom kao u onim filmovima kad se osoba na samrti seća najlepših trenutka iz svog života. Ovo su moji.

Dok se deca kupaju, u frižideru se hladi torta inspirisana mojom kumom koja je pre jednog leta bila u Japanu i odatle donela Nari majcu iz Nare i uzbudljive priče o kolačima od patišpanja i voća u kojima je uživala više od sve druge hrane jer živu ribu baš i ne voli. I sad kad cveta japanska trešnja i kad Milica razmišlja gde će ponovo da putuje ja sam napravila ovu torticu sa egzotičnim voćem iz Lidla da i mi malo putujemo. Za kore koristila sam mamin recept jer njemu ostajem verna, ali sam ih namakala sirupom od marakuje čiji miris će vas opiti ukoliko odlučite da ga napravite. Slojevi mekog biskvita, kremastog fila od sira i komadići vedrog voća čine ovu tortu lepoticom u svakom smislu sa čim ćete se verujem složiti kada je isprobate. Recept kao i uvek čeka vas u nastavku.

kore

  • 10 belanaca sobne temperature
  • 10 žumanaca
  • 11 kašika šećera u prahu
  • 9 kašika brašna
  1. Belanca umutite u čvrstu penu pa dodajte kašiku po kašiku šećera dok mutite najvećom brzinom. 
  2. Kada ste umutili sav šećer dodajte žumanca i promešajte lagano 2-3 puta silikonskom spatulom, a zatim prosejavajte po 2 kašike brašna i mešajte lagano dok se svo brašno ne poveže sa smesom.
  3. Rasporedite smesu u najveći pleh od rerne koji imate, prethodno obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C dok površina ne postane bogate zlatne boje.
  4. Prebacite ispečenu koru na papir za pečenje, a onaj na kom se pekla skinite tek kada se kora ohladi.
  5. Nakon toga uzmite kalup prečnika 18cm i njime isecite 1 krug i 4 polukruga što će činiti ukupno 3 kore.

sirup od marakuje

  • 50ml soka od marakuje (3-4 komada)
  • 50g šećera
  • 100ml vode
  • +
  • 2 banane
  • 1 mango
  • 4 kivija
    1. Semenke marakuje dobro procedite da izvučete što više soka. U sok dodajte šećer i vodu i kuvajte iznad tihe vatre dok se šećer ne otopi, a onda pojačajte vatru i kuvajte 5 minuta nakon što sirup proključa.
    2. Ostavite da se ohladi.
    3. Voće sitno naseckajte i ostavite pokriveno dok pripremate fil.

fil od krem sira

  • 400g sirnog namaza Pilos
  • 200g šećera u prahu Belbake
  • 500ml slatke pavlake Binaca Lieve
  1. Sir i šećer mutite dok se ne sjedine. Sipajte slatku pavlaku i nastavite da mutite sve dok ne dobijete čvrst šlag.
  2. Čuvajte u frižideru do filovanja. 

filovanje torte

  1. Stavite prvu koru na tacnu za posluživanje i izdašno je premažite sirupom od marakuje. Premažite zatim i tankim slojem fila od sira pa počnite da ređate u koncentričnim krugovima mango, kivi i banane, a možete i sve voće pomešati pa ga rasporediti po površini kore.
  2. Stavite drugu koru preko pa ponovite postupak. Treću koru stavite i na nju stavite većinu preostalog fila. Zamažite celu tortu i ukrasite je sa preostalim filom.
  3. Na vrh tortice stavite ostatak voća i premažite ga sa malo sirupa od marakuje za dodatni sjaj. 
(Visited 172 times, 1 visits today)