Nema ništa spokojnije od prohladnog uskršnjeg jutra i malih nožica koje još uvek u pidžami trčakaraju po dvorištu u potrazi za skrivenim šarenim jajima dok u travi i saksijama poslednje lale drže pognuto svoje lepe rumene glave. To je vreme koje u godini najviše iščekujem. Onda se sa punim korpicama vratimo unutra gde ćemo imati jedan od onih sporih obroka koji nam svima nedostaje, mnogo priče i smeha između zalogaja bez žurbe da se pređe na sledeću aktivnost. Na sredini stola cakliće se mirisna šunka, sočna i slana baš kakvu je želimo. Uz šunku sezonsko povrće, mladi luk i ružičaste rotkivce hrskaće od svežine kao da su tek ubrani, a kada ih sjendimo sa barenim jajima i prelivom bogatim renom i kiselim krastavcima naše nepce postaće savršeno zadovoljno. U mekoj šunkici i šarenoj salati uživaće cela porodica. Za pripremu ove gozbice nije potrebno mnogo truda, a svi sastojci mogu se nabaviti u Lidlu pa nema gubljenja vremena prilikom nabavke.  Kao i uvek detaljni recepti čekaju vas u nastavku.

  • 1.5kg dimljene šunke
  • 2 listića lovora
  • 100g smeđeg šećera
  • 50ml brendija
  • 1kg belog krompira
  1. U šerpu stavite šunku, listiće lovora i nalijte vodu tako da prekrije šunku. Kuvajte iznad tihe vatre oko 90 minuta dok meso ne postane kuvano.
  2. Za to vreme oljuštite krompir, prelijte ga hladnom vodom i kuvajte dok blago ne odmekne. Ukoliko koristite mladi krompir preskočite ovaj korak. Krompir stavite između dva kineska štapića i pravite useke sa 1mm razmaka kako biste dobili taj harmonika efekat. Prebacite ih u činiju dobro posolite, pobiberite i nauljite.
  3. Kuvanu šunku ocedite pa prebacite na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje,a oko šunke poređajte začinjen krompir.
  4. U šerpici pomešajte šećer i brendi pa kuvajte iznad tihe vatre dok se sav šećer ne otopi, a onda pojačajte vatru i nastavite da kuvate još 5 minuta od momenta ključanja. 
  5. Možete blago zarezati šunku pa je pemažite glazurom sa svih strana. 
  6.  Pecite na 220°C dok sve fino ne porumeni.
preliv za salatu
  • 100g majoneza
  • 2 kašike milerama
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 1 kašika rena
  • limunovog soka po ukusu
salata
  • 2 veze rotkvica, naseckane na kružiće
  • 1 salatni krastavac, na kružiće
  • 1 veza mladog luka, sitno naseckan
  • 5 barenih jaja
  1. Dok se peku meso i krompir pripremite salatu. U činiji pomešajte majonez, mileram, vorčester sos, senf, beli luk, limunov sok i ren. Začinite po ukusu. Ja dodam i malo ljute paprike.
  2. U činiji za salatu poređajte krastavac, rotkvice, mladi luk i barena jaja. Radi prezentacije povrće možete poređati kao ja u slojevima, a preliv poslužiti odvojeno, a možete i sve sjediniti i poslužiti tako pomešano. 
  3. Salatu služite sa mesom i krompirom. 
(Visited 150 times, 1 visits today)