Nema ništa spokojnije od prohladnog uskršnjeg jutra i malih nožica koje još uvek u pidžami trčakaraju po dvorištu u potrazi za skrivenim šarenim jajima dok u travi i saksijama poslednje lale drže pognuto svoje lepe rumene glave. To je vreme koje u godini najviše iščekujem. Onda se sa punim korpicama vratimo unutra gde ćemo imati jedan od onih sporih obroka koji nam svima nedostaje, mnogo priče i smeha između zalogaja bez žurbe da se pređe na sledeću aktivnost. Na sredini stola cakliće se mirisna šunka, sočna i slana baš kakvu je želimo. Uz šunku sezonsko povrće, mladi luk i ružičaste rotkivce hrskaće od svežine kao da su tek ubrani, a kada ih sjendimo sa barenim jajima i prelivom bogatim renom i kiselim krastavcima naše nepce postaće savršeno zadovoljno. U mekoj šunkici i šarenoj salati uživaće cela porodica. Za pripremu ove gozbice nije potrebno mnogo truda, a svi sastojci mogu se nabaviti u Lidlu pa nema gubljenja vremena prilikom nabavke. Kao i uvek detaljni recepti čekaju vas u nastavku.





- 1.5kg dimljene šunke
- 2 listića lovora
- 100g smeđeg šećera
- 50ml brendija
- 1kg belog krompira
- U šerpu stavite šunku, listiće lovora i nalijte vodu tako da prekrije šunku. Kuvajte iznad tihe vatre oko 90 minuta dok meso ne postane kuvano.
- Za to vreme oljuštite krompir, prelijte ga hladnom vodom i kuvajte dok blago ne odmekne. Ukoliko koristite mladi krompir preskočite ovaj korak. Krompir stavite između dva kineska štapića i pravite useke sa 1mm razmaka kako biste dobili taj harmonika efekat. Prebacite ih u činiju dobro posolite, pobiberite i nauljite.
- Kuvanu šunku ocedite pa prebacite na tepsiju prekrivenu papirom za pečenje,a oko šunke poređajte začinjen krompir.
- U šerpici pomešajte šećer i brendi pa kuvajte iznad tihe vatre dok se sav šećer ne otopi, a onda pojačajte vatru i nastavite da kuvate još 5 minuta od momenta ključanja.
- Možete blago zarezati šunku pa je pemažite glazurom sa svih strana.
- Pecite na 220°C dok sve fino ne porumeni.
- 100g majoneza
- 2 kašike milerama
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika vorčester sosa
- 1 kašika rena
- limunovog soka po ukusu
- 2 veze rotkvica, naseckane na kružiće
- 1 salatni krastavac, na kružiće
- 1 veza mladog luka, sitno naseckan
- 5 barenih jaja
- Dok se peku meso i krompir pripremite salatu. U činiji pomešajte majonez, mileram, vorčester sos, senf, beli luk, limunov sok i ren. Začinite po ukusu. Ja dodam i malo ljute paprike.
- U činiji za salatu poređajte krastavac, rotkvice, mladi luk i barena jaja. Radi prezentacije povrće možete poređati kao ja u slojevima, a preliv poslužiti odvojeno, a možete i sve sjediniti i poslužiti tako pomešano.
- Salatu služite sa mesom i krompirom.
