Prvu fokaču jela sam preko okeana, moje cimerke i ja smo nakon radnog dana nosile kući ostatke fokače iz restorana u kom smo radile. Onda bismo se okupile u maloj kuhinji koja je spajala naše sobe. Kuhinjica je bila opremljena dotrajalim baštenskim nameštajem, sa četiri stolice i jednim stolom na rasklapanje. Iz frižidera vadile smo slani romano sir, pa bismo uz prepričavanje dana i često zagrcavanje od smeha, podelile komade fokače između sebe i uživale u njenoj mekoći, aromi maslinovog ulja u kom se pekla i krupnim mrvicama soli sa njene korice uz malo sira i paradajza. Fokača je hleb koji ne zahteva mnogo veštine, samo vreme i nekoliko dobro odmerenih sastojaka. Ostavite je preko noći da spora fermentacija odradi svoju magiju, a onda ujutru zalijte je maslinovim uljem i pravac rerna nakon čega vas čeka miris pekare i hrskava korica sa svojom mekom sredinom. Ja najviše volim da je koristim za sendviče u radnoj nedelji kada nemam mnogo vremena za pripremu obroka iako je fokača sjajan izbor hleba za okupljanje uz hranu i piće. Ove nedelje jela sam je sa #deluxe namazom od maslina i korice citrusa iz Lidla koji je ukusan baš kao što zvuči, slankast, vedar i divan. Kada dodate čeri paradajziće i nekoliko listića bosiljka nastaje savršen zalogaj, a sa ostalim dodacima igrajte se sami. Recept sa svim savetima čeka vas u nastavku.




- 500g brašna tip400
- 2 kafene kašičice soli (10g)
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 440ml mlake vode
- ekstradevičansko maslinovo ulje
- čeri paradajz
- Deluxe namaz od maslina sa koricom citrusa
- suhomesnati nadev po želji
- U činiji sjedinite brašno, so i kvasac pa sipajte vodu. Mešajte varjačom kratko samo da se razbiju svi suvi delovi i grudvice.Pokrijte folijom i ostavite da odmori 15 minuta.
- Onda testo premesite tako što ćete stranice da isteglite ka gore i da ih prekropite preko sredine testa. Dok to radite okrećite činiju sa testom dok ne napravite pun krug. Pokrijte i ostavite da odmori 30 minuta.
- Nakon toga ponovite postupak i ostavite da odmori još 30 minuta.
- Poslednji put ponovite postupak pa nauljite maslinovim uljem celu površinu testa, prekrijte folijom da bude hermetički zatvorena činija i ostavite u frižideru minumum 12h ali možete i duže.
- Testo prebacite u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje a zatim ga dobro nauljili. Preklopite testo kao pismo i okrenite preklopljenu stranu na dole. Ostavite pokriveno 2-3 da odmori na toplom mestu nakon čega napravite udubljenja koristeći svoje prste i u njih zabodite čeri paradajz ili začinsko bilje po izboru. Zalijte površinu maslinovim uljem i pecite na 220°C dok ne postane fino rumena, oko 25 minuta.
- Ispečenu fokaču ostavite 15 minuta u tepsiji da se odmori pre nego što je isečete i namažete namazom od maslina i citrusa. Dodajte svež paradajz, listiće bosiljka i po želji suhomesnate proizvode iako je bez njih sendvič jednako ukusan.
