Stiglo nam je proleće i tog dana smo se naročito dugo vraćale iz vrtića. Usput mi je nabrala buketić maslačaka koji su u izobilju virili iz nepokošene trave, a onda smo otkinule nekoliko grančica ringlova koji usamljeno cveta pored fudbalskog terena. U kući je to cveće našlo mesto u vazama na koje se preko zime nahvatala prašina pa smo ih očistile i našle im mesto nasred stola da im se divimo iz svih ćoškova kuće. Medeni cvetovi naparfemisali su sobu na radost i optimizam. A onda smo napravile ovu tortu koja je izazvalaa uzvike oduševljenja kod deca. Na njenom vrhu nalazi se porodica zečića, velikih i malih ušuškanih između najukusnijih čokoladnih jaja, a kada presečete prvo parče mala lavina dražeja i čokoladica će poteći iz sredine. Ja sam odabrala bogate čokoladne kore spojene slanom karamelom i ganašom od tamne čokolade kako bi torta bila stabilna, ali vi se ne morate odlučiti za čokoladnu tortu već možete ove ukusne #favorina čokoladne ukrase  iz Lidla iskoristiti da napravite vašu tortu iznenađenja. Ja vam svakako na blogu ostavljam detaljan recept kao i sve trikove i korake koje treba da ispratite kako bi vam uskršnja torta iznenađenja bila uspešna.  

  • čokoladne kore
  • 250g putera
  • 300g tamne čokolade za kuvanje
  • 2 kašike kakaa
  • 125ml mleka
  • 6 jaja
  • 250g šećera
  • 150g brašna
  1. Istopite puter i čokoladu na pari. Dodajte mleko i kakao i sjedinite.
  2. Jaja mutite sa šećerom oko 10 minuta dok se ne udvostruče i postanu svetla i penasta. Sjedinite ih sa čokoladnom smesom i u to prosejte brašno. Ponovo sve sjedinite i podelite smesu na tri dela što je približno 485g težine po delu.
  3. Svaki deo smese pecite oko 20 minuta unutar kalupa širine 22cm u rerni zagrejanoj na 180°C. Kora je gotova kada gore popuca ali je sredina i dalje meka kada zabodete čačkalicu.
  4. Ostavite kore da se sasvim ohlade pre filovanja.

ganaš

  • 300g tamne čokolade za kuvanje
  • 40g putera
  • 50g šećera
  • 200ml mlečne slatke pavlake
  • 110g milerama 
  • prstohvat soli
  1. Čokoladu istopite u mikrotalasnoj.
  2. U šerpici kuvajte pavlaku, puter i šećer dok se sve dobro ne otopi i sa strane počnu da se stvaraju mehurići.
  3. Prelijte preko istopljene čokolade i sjedinite uz pomoć štapnog blendera. Na kraju dodajte i mileram pa opet blenderom sjedinite. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi pre filovanja.

slana karamela

  • 190ml mlečne slatke pavlake
  • 90g putera
  • 330g šećera
  • 120ml vode
  1. U šerpici zagrejte puter i pavlaku do ključanja, zatim ostavite sa strane.
  2. U drugoj šerpici sjedinite šećer i vodu. Kuvajte iznad tihe vatre i mešajte sve dok se šećer ne otopi. Nakon toga pojačajte vatru i bez mešanja nastavite da kuvate dok šećer ne poprimi tamno zlatnu nijansu ili se zagreje an 180°C ukoliko imate kuhinjski termometar.
  3. Skinite šerpu sa šećerom sa ringle i u tankom mlazu ulivajte smesu od slatke pavlaku sve vreme mešajući žicom. Kada ste sve  sipali vratite na vatru i nastavite kuvanje dok karamel ne proključa i dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi a onda dodajte prstohvat soli ili više po ukusu.

sastavljanje torte

za dekoraciju potrebna su vam

  • jaja od mlečne čokolade  Favorina
  • čokoladna jaja sa različitim punjenjem Favorina
  • čokoladni zeka Favorina
  • veliko čokoladno jaje punjeno šarenim dražejama Favorina
  • čokoladne lizalice Favorina
  1. Uzmite dve kore i isecite im sredinu kalupom prečnika oko 9cm. Na tanjir za posluživanje stavite prvu koru sa rupom pa je premažite prvo polovinom karamele pa tankim slojem ganaša. Onda stavite drugu koru sa rupom pa i nju premažite drugom polovinom karamele i ganašom. Nakon toga stavite nafilovane kore u frižider na 15 minuta da se ganaš i karamel stegnu.
  2. Za to vreme izvadite čokoladna jaja iz folije kao i dražeje pa ih pomešajte. Trebaće vam oko 250g slatkiša da ispunite rupu unutar torte.
  3. Nakon što ste izvadili tortu iz frižidera poravnajte fil u sredini pre nego što ubacite slatkiše, a onda prekrijte sa poslednjom korom. Iskoristite preostali ganaš da prekrijete celu tortu i ukrasite po želji. Koristite zagrejanu spatulu za lakše premazivanje torte. Ja sam 1/3 preostalog ganaša iskoristila da napravim ukrase na obodima, ali možete ga takođe ponovo istopiti u mikrotalasnoj na 1 minut i napraviti efekat curenja sa ivica torte. Onu sredinu kolača koju ste izvadili možete izmrviti i posuti po površini torte da oponaša zemlju u kojoj zeka sedi.
  4. Na kraju na vrh torte zabodite velike i male zeke kao i čokoladna jaja. Ohladite tortu pre nego što je isečte i poslužite.
(Visited 500 times, 3 visits today)