Andrej nas budi svako jutro u pola sedam. Pali jedno po jedno svetlo, a onda čujem kako korača ka Narinoj sobi, nešto nežno joj šapuće i dok se ja okrenem ona već sedi na noši pored mene i čkilji svojim sanjivim okicama kroz razbarušene šiške. Do pre mesec dana mogla sam da đipim iz kreveta čim otvorim oči, a sada pronalazim da je to nemoguće. Tako nastavim da ležim i posmatram svoje sanjivo dete, dok se beba Arsen polako meškolji u mom stomaku. Još malo pa ćemo se svi buditi zajedno.
Dok se pripremamo za dolazak brata, prija mi da razmišljam o praznicima i o svim načinima na koje je moguće uživati u njima. Tako sam poželela da kuća zamiriše na pecivo pa sam pripremila ovo meko i mirisno testo oblikovano u zvezdu, idealno za porodična okupljanja baš zato što će izgledati veoma dekorativno na sredini stola odakle će svako moći da otkine komad. Ja sam je filovala sa tri Lidlova #deluxe namaza, krem sirom, paradajz umakom i pesto sosom koji čine kombinaciju veoma blagih i komplementarnih ukusa stopljenih u mekoći testa. Verujem da će vam se priprema dopasti isto kao i ukus jer testo ne zahteva predugo narastanje pa se možete posvetiti i drugim radostima kao što je ukrašavanje doma i smišljanje poklona za najdraže. A ukoliko uparite zvezdu sa ukusnim maslinama i finom šunkom onda ćete zaista imati gozbu.
- 500g brašna Castello
- 1 kašika šećera
- 2.5dl mlakog mleka
- 1 suvi kvasac Belbake
- 1 kašičica soli
- 1dl ulja
- pesto od bosiljka i rukole Deluxe
- namaz od paradajza i paprike Deluxe
- krem sir sa pradajzom i lukom Deluxe
1. Pomešajte mleko, šećer i kvasac pa pustite 5 minuta da se kvasac aktivira.
2. U činiju sipajte polovinu brašna i so, promešajte pa sipajte ulje i ono mleko, a onda mešajte varjačom dok ne razbijete grudvice. Nakon toga dodajte postepeno brašno i mesite rukama na radnoj površini dok ne dobijete meko i elastično testo koje se ne lepi za prste.
3. Ostavite pokrivenog u činiji na toplom mestu da odmori 1h, a onda ga podelite na 4 dela (~200g) i formirajte loptice pa svaku istanjite što tanje u krug.
4. Na pleh obložen papirom za pečenje položite prvi krug i premažite ga sa krem sirom. Preko prebacite drugi krug i premažite ga sa nekoliko kašika pesto sosa. Preko toga stavite treći krug i njega premažite sa namazom od paradajaza.
5. Kada ste spustili poslednji krug testa stavite čašu u sam centar pa zatim isecajte testo tako da dobijete 16 kraka. Uzimajte po dva kraka i uvijajte ih u suprotne strane ka spolja pa ih spojite na krajevima.
6. Premažite zvezdu premazom od jaja istopljenim puterom i pecite 20 minuta na 200°C, a onda još 20 minuta na 180°C .
7. Nakon vađenja iz rerne ostavite pecivo da odmori pokriveno vlažnom krpom, a nakon toga služite sa #deluxe maslinama i serano šunkom za potpun ugođaj.
(Visited 419 times, 1 visits today)