Gledam u ogledalu svoj veliki stomak, u njemu raste neka beba, potpuno nova i nepoznata. Istog dana našu dobro poznatu bebu ispratili smo u vrtić, prvi put. Stavili smo joj leptirića u kosu da joj čuva šiške i belog zeku u ranac da joj čuva strah. Tog zeku sam joj kupila dok je još rasla u meni, kao sad njen brat, dok sam zamišljala kako će izgledati i ko će biti. Danas nije plakala ona, plakali smo mi, malo u hodniku kad smo okrenuli leđa, malo u kolima. Ona je uletela u sobu među decu, sa zapušenim ušima da utiša tuđi plač i nije se okrenula.
I tako sad pokušavam da vam ispišem recept za ovu predivno jelo, a ne mogu da smislim kako da ga zovem. Znam da ima hrskavu koricu i da je junetina aromatična i slatka. Da leži na kremastom humusu pikantnom od čilija i da se preko njih prostire mediteranski ukus tzatzikija, maslina i svežina ukiseljenog luka. Osim dinstanog mesa, koje vam neće uzeti previše vremena, sve ostale sastojke za ovu picu imate već spremne u Lildlovoj #chefs select ponudi i svaki je toliko ukusan da vas neće moriti krivica što ih niste pripremili sami. Naročito zato što ovakav obrok možete imati na stolu dok kažete pica. Recept vas čeka u nastavku.
za sloj od mesa:
- 500g junetine
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 kašika garam masale (mešavina, kumina, korijandera, cimeta)
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- 1 kašičica paste od paradajza
- Luk sitno naseckajte i dinstajte na malo ulja dok ne postane staklast i mekan. Dodajte začine i beli luk pa nastavite da dinstate još 2 minuta, a onda dodajte mlevenu junetinu. Usitnite meso varjačom i dinstajte na srednjoj vatri dok ne porumeni. Na kraju dodajte pastu od paradajza i začinite po ukusu.
ukiseljeni luk
- 1 glavica ljubičastog luka
- 1 limun
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica sumaka (opciono)
- Isecite luk tanko. U teglicu sipajte limun i pomešajte ga sa šećerom i solju pa ubacite luk i sumak ako koristite i prelijte sa 1dl vrele vode. Promućkajte teglicu i ostavite u frižider da se ohladi.
ostalo:
- 1 pakovanje xxl testa za pizzu Chefs select
- maslinovo ulje
- 1 čen belog luka
- 200g čili humsa Chefs select
- 1 pakovanje maslina sa bademom Chefs select
- 200g tzatzikija Chefs select
- 1/4 krastavaca
- 200g gaude
- Pomešajte oko 50ml maslinovog ulja i pasiran beli luk.
- Testo za picu isecite na 4 dela, pa svaki komad premažite maslinovim uljem. Po površini pobacajte rendan sir i pecite u rerni na 220°C oko 10 minuta ili dok sir ne porumeni.
- Izvadite iz rerne pa rasporedite po 2 kašike humusa i meso preko svakog parčeta i vratite u rernu na 5 minuta.
- Picu završite sa svežim kriškama krastavaca, nekoliko kašičica tzatzikija i dosta ukiseljenog luka.