Gužvaru smo uvek jeli jednom godišnje obično drugog januara kod baka Rajke kad dođemo da čestitamo. Na radnom stolu kuhinje stajale bi dve velike tepsije iz kojih se još uvek pušila gibanica sa sirom. Onda bi baba isekla komade tako da svi okrajci ostanu u tepsiji, a dušu gibanice bi izvadila na tanjire i požurivala nas da prionemo dok je još vruća. Mekoća testa, slast sira i talasi hladnog jogurta koji prelivaju svaki zalogaj činili su taj dan jednim od najboljih u svakoj godini. Posle bi se povela priča o siru koji je korišćen za pitu i kako samo deda ume da pronađe dovoljno mastan i rastresit sir kod nekog čike na pijaci.
Od kad imam svoju kuhinju, gužvaru sam pravila u više navrata , ali ovo je prvi put da su ukus i miris isti kao tih januarskih dana kod Rajke. Izbor sastojaka je uvek važan prilikom pripreme jela, ali u slučaju ove pite sastojci su sve. Kombinacija Pilos sitnog sira i mladog spanaća čini spoj nežnih i bogatih ukusa oko kojih smotane tanke kore postaju sočni zalogaji zaliveni gustim jogurtom. Sve što vam treba za ovaj recept imate u Lidlu, pa izvolite i obradujte ukućane najmirisnijim doručkom već ovog vikenda.