Razne slike mi opsedaju misli. Popodnevno svetlo u trpezariji roditeljske kuće koje širi svoje snopove preko stola sa hranom i velike biblioteke koja uvek pruža zabavu za oči tokom jela. Naša pergolica uz koju se ruža penje sporo ali uporno i obećava da ove godine napravi ciklamasti hlad od svojih bujnih cvetova. Nara koja skuplja kamenčiće sa baštenskog poda pa se pravi da njima hrani mačke, cveće i puževe kućice u kojima više niko ne živi. Andrej koji kao mačka mili po dvorištu i ulepšava ga svojim rukama i svojim prisustvom. Vidim i sebe kako sedim ispod te ruže, na novoj klupi koja je oduvek tu pripadala i čitam pa povremeno pogledam u krošnje u potrazi za ptičicama koje umilno pevaju i u to dvoje mojih milih dok me obasjava isto ono prolećno svetlo iz trpezarije u kojoj sam odrasla.
A unutra na stolu nas čeka tepsija vrućih školjkica od testa punjenih ukusima sa juga. Ljuta kobasica, mlečni maskarpone, orašasti pekorino, miris leta iz konzerve sa paradajzom i još više sa grane svežeg bosiljka. Svi zajedno u ovom jelu koje je slika svetle budućnosti. Ovu fantastičnu pastu po imenu lumaconi pronašla sam u Lidlu, a sa njom sam kombinovala i druge #deluxe proizvode jer svi zajedno od jednostavnosti prave savršenstvo.Recept je jednostavan i nezahtevan, a nudi puno radosti i topline.
- 500g lumaconi testenine Deluxe
- 2 konzerve seckanog paradajza Barresa
- 2 kašičice garam masale Deluxe (korijander, cimet, biber)
- 400g pikant kobasice poput chorizo Deluxe kobasice
- 1 manji crni luk
- 2 čena belog luka
- 500g maskarponea ili krem sira
- 50g pecorina Deluxe ili parmezana
- 2 kašičice pesta od tartufa Deluxe (opciono)
- 2 kašike svežeg bosiljka i peršuna, sinto seckanog
- kora limuna
- biber po ukusu
- maslinovo ulje Deluxe
- 300g mocarele Deluxe
- U tepsiju 30×40 sipajte malo maslinovog ulja i seckani paradajz pa ga začinite sa garam masalom. U kipućoj vodi obarite testeninu dok ne postane kuvana ali ne sasvim, u sredini treba i dalje da bude tvrdi deo. Sipajte pastu preko paradajza, prelijte sa malo maslinovog ulja i 1.5dl vode u kojoj se kuvala testenina pa promešajte.
- U tiganju pržite sitno seckanu kobasicu. Izvadite kad porumeni pa u istom tiganju dinstajte crni u beli luk dok ne omekšaju. Pomešajte ih sa kobasicom u jednoj činiji pa dodajte maskarpone, pecorino, začinsko bilje, limun i pesto. Promešajte i napunite špric kesu ovim nadevom kako biste lakše filovali školjkice.
- Rasporedite nadev unutar testenine pa preko rasporedite mocarelu i još malo rendanog pecorina. Pokrijte folijom i pecite na 200°C narednih 25 minuta zatim skinite foliju i nastavite da pečete još 5-10 minuta.
- Služite dok je toplo sa još rendanog sira i svežeg bosiljka.