Nisam volela da ga čitam jer me je nekako bio blam sopstvenih naivnosti i loše formulisanih rečenica. Onda je došla srednja škola, dečaci su i dalje bili klinci ali sam ja odustala od zapisivanja reči u svesku. Kada bi me misli preplavile stuštila bih se olovkom na parče papira onako rascepljenog iz korica sveske pa bih tu sasula sve neizrecivo bez forme i smisla. Onda bih pročitala onoliko puta koliko mi je bilo potrebno da te iste reči doživim kao tuđe i zatim bih sve pocepala i zaboravila.
Sa toplim danima verujem da se mnogima priviđa roštilj i prvi obrok koji će se pojesti na otvorenom uz čašu dve piva, miris dima i onu predivnu nonšalantnost koju roštiljanje podrazmeva. I kod nas kao kod mnogih za roštilj je zadužen muški deo familije, a mi cure seckamo salate i prirpemamo marinade, prelive i sav onaj šareniš koji čini da tanjiri izgledaju kao proleće. Mi smo zalihe mesa za grilovanje nabavili u Lidlu da imamo za predstojeće sunčane vikende, a vi ako niste ne brinite jer sve od pikantnih kobasica, preko ražnjića, mariniranih vešalica pa do preukusnih ćevapa čeka vas u njihovim frižiderima sada u redovnoj ponudi. Ja vam ovde ostavljam recepte za naše omiljene prelive uz roštilj, a vi trk po meso.
Urnebes namaz
Nezaobilazna kremasta podloga od sira i kajmaka za roštiljsko meso. Najčešće u hamburgerijama ni malo ljut, ali u kući Chili Man-a pošteno zaljućen.
Ovo je bazičan odnos sastojaka, a vi možete umnožavati količinu onoliko koliko vam je potrebno.
- 100g sitnog sira Pilos
- 100g kajmaka Pilos
- 2 čena belog luka, ispasirana
- 1 kašičica slatke melevene paprike
- 1/2 kašičice ili po ukusu ljute mlevene papričice
- so i biber
Pomešajte sve sastojke osim soli i bibera. Probajte pa tek onda začinite. Čuvajte u frižideru minimum 1h pre služenja kako bi se ukusi povezali.
Honey mustard / Preliv od senfa i meda
Ne toliko očigledna kombinacija koja čini savršen sklad između žestine senfa i slatkoće meda. Naš omiljen prilog uz kobasice na roštilju, naročito ako su ljute, a realno uvek jesu.
- 100g senfa pikant Kania
- 50g meda ili više po ukusu
- 2 kašičice limunovog soka
Pomešajte sastojke u činijici pa služite odmah ili čuvajte u frižideru.
Namaz od kikirikija
Malo šta volim uz meso kao ovaj namaz koji već dugo pravim po maminom receptu. Spoj kikirikija i luka čini ovu kombijaciju savršenim dodatkom uz grilovano meso i piletinu pripremljenu na sve načine. Omiljeno mi je ipak da namažem debeo sloj na komad premekanog hleba i da uživam u njegovom umamičnom ukusu.
- 100g kikirikija slanog pečenog
- 1/2 glavice crnog luka
- 2 stabljike mladog luka
- 150ml tople goveđe supe
U blender stavite crni luk i kikiriki pa ih usitnite do željene teksture (ja volim da ostavim sitne komadiće tako da i dalje osetim teksturu kikirikija). U to zatim ulivajte malo po malo supe, svaki put blendirajući. Kada utrošite supu, ubacite i mladi luk pa ga dva puta ispulsirajte dovoljno da pusti svoju aromu, ali da ipak zadrži i neku teksturu. Dobro ohladite pre služenja.
Marinada za pileće ražnjiće
- 1 kašika soja sosa
- 1 kašika meda
- 4 čena belog luka, sitno naseckana
- 2cm svežeg đumbira, sitno rendana
- 1 kašika keščapa
- 3 kašike ulja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
Meso dobro posoliti. Sve sastojke za marinadu pomešati i preliti preko mesa. Pokriveno staviti u frižider na 30 minuta ili preko noći. Meso pre pečenja ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi.