Takva su vremena došla da je izolacija postala iscrpljujuće učestala reč. Asocijacije na istu nisu baš vedre pa sam zajedno sa @LidlSrbija odlučila da pretvorim njeno značenje u nešto slatko, zanosno od lepote, ukusa i čiste miline. Sa tim ciljem izolovala sam deserte u neke lepe čaše i svaki ukrasila kako se samo izolovan desert ukrasiti može. Napravite neki od ovih recepata ili možda sve za predstojeću prazničnu trpezu i budite sigurni da će za vas i ljude oko vas izolacija makar na momenat biti slatko iskustvo. Slede recepti za čokoladnu kokos rapsodiju sa marmeladom od citrusa, tiramisu sa višnjama i čizkejk sa malinama. 

Čokoladna kokos rapsodija sa marmeladom od citrusa

kokos puslice:
2 belanca
100g šećera
100g kokos brašna

čokoladni krem:
2 žumanca
2 kesice pudinga od čokolade
10 kašika šećera
700ml mleka
100g tamne čokolade
150ml slatke pavlake

ganaš:
100g tamne čokolade
150ml slatke pavlake

marmelada od citrusa:
1 crveni grepfrut
1 narandža
1/2 limuna
3 šolje od 2,5dl vode
3 šolje od 2,5dl šećera

1. Pripremite marmeladu tako što ćete voće oguliti, koru iseckati na tanke trakice, a ostatak voća na kolutove, a zatim svaki kolut na četvrtine tako da dobijete trougliće. U jednu šerpu stavite naseckano voće, sa trakicamam od kore, vodom i šećerom i ostavite pokriveno preko noći na sobnoj temperaturi. Sutra dan kuvati na tihoj vatri uz mešanje sve dok smesa ne počne da se želira do kozistencije marmelade. Napunite teglu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Ovaj korak možete uraditi mnogo ranije jer je marmelada korisna i za razne druge recepte. Za veće količine možete uduplati recept.

2. Belanca ulupajte u čvrt sneg pa im uz mućenje postepeno dodajte šećer i mutite sve dok ne postanu čvrsta i sjajna. U to zatim sipajte kokos i pažljivo spatulom umešajte dok se ne sjedini sa belancima. Kašičicom spuštajte puslice na tepsiju obloženu papirom za pečenje i pecite ih u rerni na 180°C prvih 5 minuta, zatim nastavite da ih sušite na 100°C sa uključenim ventilatorom. Puslice su gotove kada blago porumene, a na dodir budu čvrste. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.

3. U činiji pomešajte žumanca, puding prah, šećer i malo mleka tako da dobijete žitku masu bez grudvica. Ostatak mleka stavite da se kuva pa kada proključa polako ulivajte smesu sa žumancima uz neprestano mešanje. Vratite na vatru da puding provri. U vreo puding stavite izlomljene kockice čokolade i mešajte dok se ne rastope. Ostavite fil da se ohladi na sobnoj temperaturi pokriven prijanjaćom folijom. Ulupajte slatku pavlaku u šlag pa je dodoajte prohlađenom pudingu.

4. Zagrejte slatku pavlaku za ganaš tako da bude vrela ali ne dozvolite joj da proključa, zatim je prelijte preko izlomljene čokolade i mešajte sve dok se čokolada sasvim ne rastopi.

5. U čaše za serviranje na dno izdrobite 1-2 puslice, preko njih stavite kašičicu marmelade, prelijte tanak sloj ganaša i zatim deblji sloj čokoladnog fila pa ponovite postupak. Ukrasite sa čokoladnim filom i kokos brašnom.

Tiramisu sa višnjama

fil:
400g maskarponea ili milerama
5 žumanaca
270g šećera u prahu
300ml slatke pavlake

kore:
550g piškota
4 kašičice instant kafe
400ml vrele vode
4 kašike ruma
Kakao za posipanje

voćni sloj:

300g smrznutih višanja4 kašike šećera1,5 kašičica skroba

1. Za piškote zagrejte vodu tako da bude vrela, ali ne dozvolite joj da provri. U jednu širu posudu sipajte kafu pa je prelijte vrelom vodom i promešajte. Nakon toga u kafu sipajte rum, opet promešajte pa ostavite da se ohladi.

2. U šerpicu sipajte višnje sa šećerom pa čim proključaju dodajte im gustin razmućen u malo vode i kuvajte još par minuta. Ostavite da se sasvim ohladi.

2. Za to vreme mutite žumanca na pari. Na dno šerpice sipajte vodu, stavite na tihu vatru, a preko nje stavite posudu sa žumancima. Važno je da voda u šerpi ne dodiruje posudu u kojoj su žumanca. Žumanca mutite na pari 10 minuta od onog trenutka kada se voda u šerpici zagreje. Nakon 3 minuta dodajte 5 kašika šećera. Umućena jaja skinite sa pare pa ih mutite još malo da se brže prohlade, a zatim u njih ubacite maskarpone/mileram i ostatak šećera. Sjedinite. U posebnoj posudi umutite slatku pavlaku dok se ne učvrsti u šlag. Dodajte kašiku po kašiku ulupane pavlake u maskarpone smesu i lagano mešajte dok se sve ne sjedini.

3. U čaše za serviranje ređaje piškote koje ste prethodno umakali u kafu sa rumom, preko njih sipajte fil, a preko fila ohlađen sos od višanja, ponavljte postupak dok ne stignete do vrha čaše. Ostavite u frižider minimum 6h ili preko noći. Služite hladno ukrašeno šlagom i posuto kakao prahom.

Čizkejk sa malinama

kora:
300g mlevenog keksa
120g istopljenog putera
2 kašike šećera
sok 1 narandže

fil:
400g sirnog namaza Goldessa classic
500ml slatke pavlake
220g šećera u prahu

voćni sloj:
400g smrznutih malina
4 kašike šećera
2 kašičice skroba

nekoliko malina za dekoraciju

1.U šerpicu sipajte maline i šećer pa ih kuvajte dok ne počnu da ključaju. Nakon toga dodajte gustin koji ste prethodno razmutili u malo vode i kuvajte još nekoliko minuta. Ostavite da se sasvim ohladi. Ohlađen sos ispasirajte kroz cediljku kako biste ukolonili semenke od malina (ovaj korak nije obavezan).

2. U činiji pomešajte keks, istopljen puter, šećer i sok od narandže pa ga ostavite sa strane.

3. U drugoj činiji ulupajte slatku pavlaku pa joj dodajte sirni namaz i šećer i mutite dok ne dobijete fin krem.

4. Sastavite čizkejk u čaši tako što ćete na dno sipati keks, preko njega fil, a preko fila voćni sloj. Ukoliko vam čaša dozvoljava ponovite postupak do gore i ukrasite desert sa smrznutim malinama. Dobro ohladite pre služenja, a najbolje preko noći.

(Visited 3.750 times, 5 visits today)