Andrejka je ovih dana posebno romantičan pa mi pušta tamo neke Italijane sa zamršenim imenima što u svojim pesmama izjavljuju ljubav ženama i mesečini. Slušam ih po čitav dan, ali mi najviše legnu predveče kada se svetla priguše, a topao vazduh ostane da nas podseća da leto i dalje traje. Onda me Andrejka uzme u naručje pa me okrene nekoliko puta i probudi sva sećanja na naš prvi ples koji je ujedno bio momenat kada smo se upoznali i zaljubili. Onda pomislim kako bi ovi Italijani to sigurno neodoljivo ispevali u svojim kanconama, pa se pravim da je jedna od tih pesama baš naša i pevam glasno, da i ovo naše dete oseti svu ljubav koju razmenjujemo njen tata, ja i raspevani Italijani.
Kada je hrana u pitanju, pasta napravljena ručno je ljubav ravna onoj između žene i muškarca. Svi sastojci pažljivo birani, prepušteni svojoj jednostavnosti, a kada se sjedine nastaje fantazija. Ravioli su samo jedan oblik te ljubavi, ali na raspolaganju je beskrajan niz mogućnosti. Napunite ih sa svežim zrnastim sirom iz Lidla i mladim spanaćem pa ih zaronite u dekadenti sos koji su pančeta, tiha vatra, maslinovo ulje i biber sami stvorili. Za salatu sipajte sebi čašu nekog mirisnog belog vina. Onda se smestite negde gde se topao vazduh najbolje oseti, pustite pogled daleko i zaplešite sa ukusima koji će vas nadahnuti da se zaljubite, ako već niste.
testo za 4 osobe
- 500g oštrog brašna
- 5 jaja
nadev od svežeg sira i spanaća
- 125g baby spanaća
- 400g svežeg zrnastog sira (cottage cheese)
- 2 čena belog luka
- 5 kašika maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
sos od pančete i bibera
- 100g pančete Pikok
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica sveže mlevenog bibera
- 50g rendanog sira Grana padano
- Zamesite testo za raviole tako što ćete sipati brašno u činiju, u sredini napraviti udubljenje i u to razbiti jaja. Jaja prvo mešajte viljuškom, zatim polako dodajte brašno sa strane, pa kada se veći deo brašna poveže sa jajima istresite na radnu površinu i mesite testo dobrih 10 minuta. Na početku će delovati suvkasto, ali dok ga budete mesili posatjaće vlažnije. Testo je spremno kada postane glatko i elastično. Nakon toga uvijte ga u providnu foliju i ostavite u frižider na 60 minuta.
- Za to vreme pripremite punjenje. U tiganj sipajte maslinovo ulje i zgnječene čenove belog luka pa ih dinstajte na tihoj vatri samo toliko da puste aromu, ne dajte im da potamne. Izvadite beli luk nakon par minuta i ubacite opran spanać. Dinstajte ga dok ne uvene. Izvadite ga u cedku i pustite da se ohladi i ocedi. U sir ubacite naseckan beli luk koji se dinstao, so i biber po ukusu pa ubacite i dobro oceđen, ohlađen spanać. Promešajte, prebacite u špric kesu i ostavite u frižider da se ohladi.
- Kada se odmorilo testo podelite na pola pa obe polovine istanjite na mašini za pastu na debljinu od 1mm.
- Istisnite punjenje na testo sa razmakom od 5cm. Naravno možete praviti raviole u veličini po vašoj želji. Zatim je važno da premažete vodom testo svuda oko nadeva kako bi se dobro zalepilo. Prekrijte nadeveni deo testa sa još jednim slojem i pritisnite oko nadeva kako bi se fino zalepilo, zatim isecite na kvadrate.
- Raviole odmah kuvajte u dobro posoljenoj ključaloj vodi 3-4 minuta.
- Sos pripremite tako što ćete istopiti pančetu u tiganju, kada postane hrskava dodajte maslinovo ulje i biber. Razredite sos sa jednom kutlačom vode u kojoj se kuvala testenina.
- Prelijte raviole sa sosom i narednajte sir odozgo pre služenja.