Iako za sebe ne bih rekla da sam tradicionalna ženska, postoji nešto u tradiciji što je privlačno i dobro za dušu. To su ti poznati momenti koji se ponavljaju i ulivaju nam sigurnost u ovom veoma nepredvidljivom svetu. I valjda baš zato, mi ljudi ulažemo toliko truda, vremena, a ponekad i novca da održimo naše tradicije i ne dozvolimo da ih vreme proguta. Omiljene su mi one koje podrazumevaju okupljanje najbližih. Svaka porodica pored rituala koji su zajednički velikom broju ljudi, sprovodi i one manje, lične i spontano nastale u skladu sa srcem i dušom njenih članova. I u našoj porodici ima nekoliko takvih majušnih tradicija koje nas u raznom sastavu okupljaju uvek oko stola koji je pun hrane. Samo neke od njih su 8. mart gde se mi ženske iz familije svake godine bez izuzetka izvedemo na klopu i partiju brbljanja, za Uskrs opet mama, baka, tetka i ja zajedno farbamo jaja i na kraju uvek nešto jedemo, onda kad god Suba (uja) i Keti (ujna) dođu iz Norveške kod njih se onako familijarno zapijemo uz egzotičnu trpezu, lepu muziku i prigušena svetla oko njihovog velikog stola. Tradicija je postala i da Aki i ja već 1. januara krenemo sa Hari Poter maratonom koji uvek prati sva praznična hrana iz frižidera. Na žalost neke tradicije ne žive večno i nestaju sa ljudima na ovaj ili onaj način, ali do skoro pa od kad znam za sebe 2. januara smo išli kod tatinih na gibanicu sa sirom, najbolju gibanicu na svetu. Na kraju krajeva da se primetiti da hrana biva ključni sastojak svih lepih tradicija koje drže ljude ona okupu.
U skladu sa tim podrazumeva se da je važno imati prave recepte za svaki takav momenat. Kako je sezona slava pred nama, pripremila sam jedno mrsno jelo koje će svojom elegancijom zadiviti sve goste. Kod ovako jednostavnih jela kvalitetni sastojci su najvažniji da bi njihov izgled i ukus bili na nivou zadatka. Zato namirnice potražite u Lidlu jer tamo imaju pančetu savršeno tanku i ujednačenu koja će inače pipav posao zamotavanja piletine učiniti gotovo neprimetnim. Pančeta je tu da čuva belo meso od isušivanja. Unutar nje sokovi iz mesa neće imati gde da pobegnu pa će se mešati sa nadevom i vraćati unutra. Rezultat je hrskava, slana korica i izuzetno sočno meso. Nadev od pečuraka i praziluka je zaista tu da doda svečanu notu i bogat ukus svakom zalogaju. Moj tata ne prestaje da priča o ovom jelu, ali ne morate nam verovati na reč već slobodno proverite sami. Detaljan recept potražite na dnu post-a.